Om å oppleve ordene - En kvalitativ studie av tre spesialpedagogers erfaringer i arbeid med elever som har spesifikke språkvansker
Abstract
Språk er noe av det viktigste et barn lærer å utvikle. Vi bruker språket gjennom hele dagen, både for å kommunisere, dele tanker, meninger og videre for læring. I dagens skole stilles det også store krav til språklige ferdigheter, hvor det å kunne uttrykke seg muntlig og skriftlig er to av de grunnleggende ferdighetene i Kunnskapsløftet. Elever som strever med å forstå og bruke språket, uten at det er noen tilleggsvansker som forklarer språkvansken, betegnes i litteraturen som spesifikke språkvansker. For å hjelpe denne elevgruppen vil det være sentralt med individuell og tilpasset tilrettelegging så tidlig som mulig, slik at elevene kan utvikle sin begrepsforståelse og oppleve mestring.
Formålet med denne studien har vært å få en større forståelse for erfaringer tre spesialpedagoger har i arbeidet med elever som har spesifikke språkvansker. Jeg har vært interessert i å finne ut hvilke utfordringer de opplever i arbeidet med denne elevgruppen, og hva de vektlegger i tilretteleggingen. På bakgrunn av interessen min har problemstillingen min vært: Hvilke erfaringer har tre spesialpedagoger i arbeidet med elever som har spesifikke språkvansker? For å avgrense oppgaven valgte jeg videre to forskningsspørsmål som jeg ønsket svar på: Hvordan beskriver spesialpedagogene elevens vansker? Hva vektlegger spesialpedagogene i tilretteleggingen? For å svare på problemstillingen ble det gjennomført en kvalitativ studie, hvor jeg har benyttet semistrukturert intervju som metode. Jeg har intervjuet tre spesialpedagoger som har erfaring i arbeidet med tilrettelegging for elever som har spesifikke språkvansker.
Sentrale funn fra analysen og drøftingen viser at alle spesialpedagogene var opptatt av å se hver enkelt elev og å tilrettelegge etter deres nivå og interesse. Alle tre spesialpedagogene beskrev ulike utfordringer i arbeidet. Utfordringene handlet om vansker elevene hadde med å forstå eller bruke språket, og at disse vanskene kunne føre til ulike tilleggsvansker innenfor blant annet atferd eller det sosiale. Selv om spesialpedagogene beskrev noen utfordringer med arbeidet, var alle tre opptatt av hva systemet rundt kunne gjøre for et godt læringsmiljø. Alle tre vektla ord- og begrepsinnlæring i undervisningen, men gjorde dette på ulike måter. For at elevene lettere skulle forstå og lære begrepene, var det flere av deltagerne som la vekt på å oppleve ordene, noe som trolig vil være motiverende, og øke forståelsen for innholdet i begrepene.