Bakketoppen - i ytterkanten av skolens virksomhet?- En kvalitativ intervjustudie av tre elevers opplevelser av å delta på Bakketoppen
Abstract
Denne masteroppgaven handler om elevers opplevelser av å være på Bakketoppen, et smågruppebasert deltidstiltak. Tiltaket er rettet mot barneskoleelever som opplever ulike utfordringer i skolehverdagen. Formålet med oppholdet på Bakketoppen er å øke elevens deltakelse og utbytte de fire resterende dagene på skolen. Dette gjøres ved at Bakketoppen tilrettelegger én dag i uka hvor eleven skal få oppleve mestring og lage nye historier om seg selv, sammen med 2-3 medelever. Dette dannet grunnlaget for problemstillingen ”Hvordan opplever tre elever det å være på Bakketoppen?”. For å ivareta elevenes anonymitet, har jeg gitt et fiktivt navn til tiltaket.
For å besvare problemstillingen har jeg valgt en kvalitativ tilnærming i form av intervju av tre elever. I tillegg har jeg tilbrakt tid på Bakketoppen og gjort uformelle observasjoner én til to dager i uka i ca. 3 måneder. I løpet av denne perioden ble jeg godt kjent med elevene og det var da jeg bestemte meg for å intervjue elever, ikke lærere. Erfaringene fra dagene på Bakketoppen gjorde at jeg kunne tilpasse intervjuguidene til hver enkelt elev, selv om innholdet i intervjuguidene var det samme. Teorien jeg har brukt, kan deles i to ulike deler. Den ene delen handler om atferdsvansker, lover, tidligere forskning og begrunnelser for opprettelse av deltidstiltak. Den andre delen av teorien kan knyttes til funnene mine og omhandler blant annet lek, trivsel og nye kontrakter.
Etter å ha analysert og tolket intervjuene, ble studiens funn kategorisert og dannet grunnlag for tre forskningsspørsmål:
Hva fremhever elevene som særlig betydningsfullt på Bakketoppen?
Hvordan opplever elevene forskjellen på Bakketoppen og hjemmeskolen? Hvordan beskriver elevene trivselen sin på Bakketoppen?
Disse skulle gjøre det lettere å sortere og drøfte funnene mine, for slik å kunne besvare problemstillingen. Felles for drøftingen av funnene i de tre forskningsspørsmålene, var at det kunne se ut til at elevene opplevde mange handlingsmuligheter på Bakketoppen. Det kunne blant annet være at elevene opplevde tid og rom til å leke og bli bedre kjent med sine medelever. Dette kan ha skapt et pusterom fra skolehverdagen hvor elevene kunne ”komme til krefter”. Elevenes handlingsmuligheter kan også ha gjort det mulig å danne nye historier og kontrakter om hvem eleven er. Både hos seg selv og sine medelever. Elevens tid på Bakketoppen kan slik se ut til å være elevens tid, ikke skolens. Elevene selv mener det viktigste de har lært av å være på Bakketoppen er å bli bedre kjent med andre.