Bekymringsfullt fravær i grunnskolen - En kvalitativ undersøkelse av ulike aktørers vurderinger av tiltak
Abstract
Denne studien retter oppmerksomheten mot bekymringsfullt fravær i grunnskolen.
Min problemformulering er: Hvordan vurderer ulike aktører tiltak mot bekymringsfullt fravær?
Studien er kvalitativ, og jeg har benyttet det kvalitative forskningsintervjuet som metode. Jeg har intervjuet fire informanter. Mine informanter har alle erfaring med tiltak i kommuner som har utarbeidet prosedyrer for handtering av bekymringsfullt fravær, og innehar ulike roller i et samarbeid. En elev, en forelder, en lærer og en koordinator for tverrfaglig samarbeid mot bekymringsfullt fravær er mine informanter.
På bakgrunn av informantenes rause deling av egne erfaringer og tanker har jeg kategorisert materialet i seks kategorier: Hva er bekymringsfullt fravær? Årsaker til bekymringsfullt fravær, Tverrfaglig samarbeid, Relasjoner, Mestring og tilpasset opplæring samt Medvirkning.
Informantenes svar kan tyde på at relasjonen mellom elev og lærer, en opplevelse av mestring samt medvirkning og medbestemmelse i eget liv, er viktige faktorer for å unngå bekymringsfullt fravær. Dette er også viktige faktorer for å lykkes i et tverrfaglig samarbeid når bekymringsfullt fravær først har oppstått.
Resultatene i denne studien kan være et bidrag til forståelsen for hva som egentlig er viktig for mennesker som opplever utfordringer i hverdagen sin, som her; bekymringsfullt fravær, og hvilken kompetanse og kunnskap som kreves av hjelperne og systemet rundt hjelperne.