Hvilke prosedyrer og hvilket kartleggingsmateriell brukes før henvisning til Pedagogisk-psykologisk tjeneste ved tre ulike barneskoler i en norsk bykommune i Midt Norge?
Abstract
Sammendrag
Tittel: Hvilke prosedyrer og hvilket kartleggingsmateriell brukes før henvisning til Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) ved tre ulike barneskoler i en norsk bykommune i Midt-Norge?
Bakgrunn: Forskning har også vist at det er variasjon i saksbehandling rundt spesialundervisning og jeg har lurt på hva som kan være årsak til dette. Det var et mål med studien å få økt kunnskap rundt saksbehandling og prosedyrer som foregår i skoler før det blir henvist videre til PPT. Grunnen til at jeg ønsker å se nærmere på dette er fordi jeg selv jobber som lærer i en barneskole og ønsker å vite mer om andre skoler og hvilke prosedyrer de vanligvis følger.
Formål: Hensikten med denne studien var å få økt innsikt i regelverket for opplæringen i norsk skole, prosedyrer i skolen og fremskaffe en oversikt over kartleggingsmateriell som brukes.
Metode: Studien har tatt i bruk en kvalitativ forskningsmetode med en fenomenologisk tilnærming hvor informantenes opplevelse og erfaringer har vært i fokus. Det ble tatt i bruk intervjusamtaler med tre lærere som har ansvar for utredning av elever med lese- og skrivevansker ved egen skole.
Resultater: Studien har gitt innblikk i de gjeldene prosedyrene ved hver skole før henvisning til PPT. Retningslinjene for saksbehandling fra Utdanningsdirektoratet følges ved alle tre skolene. Studien har skaffet en oversikt over alle kartleggingsprøvene som er i bruk og viser en bred kompetanse i å benytte et stort utvalg tester.
Kartleggingsmateriellet ved skolene er stort sett sammenfallende med anbefalinger fra kommunens PPT, unntatt en test: LOGOS. Studien har også sammenlignet PPT’s kartleggings- og utredningsverktøy med en oversikt av test- og diagnoseverktøy utarbeidet ved vårt Nasjonale senter for leseopplæring og leseforskning, Lesesenteret.
Det kommer frem i intervjuene at det er behov for faglig samarbeid mellom lærere med ansvar for kartlegging. Dette gjelder spesielt i arbeid med omfattende tester som diagnostiserende tester. Disse testene brukes til å sette dysleksidiagnoser på elever med store lese- og skrivevansker.
Nøkkelord: Prosedyrer, regelverk, saksbehandling, kartleggingsmateriell, lese- og skrivevansker, spesifikke språkvansker, dysleksi, diagnostiserende tester, samarbeid, utfordringer.