Kunsten å tenke i matematikk: en kvalitativ studie om elevers valg og bruk av estimeringsstrategier i arbeid med addisjon og multiplikasjon av brøk
Master thesis
View/ Open
Date
2017Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for lærerutdanning [3865]
Abstract
Denne studien tar utgangspunkt i estimering i arbeid med brøk. Ved å se på hvilke estimeringsstrategier elevene benytter seg av og hvordan de velger å begrunne fremgangsmåten sin i en estimeringsprosess, kan en lærer få et innblikk i en elevs tallforståelse i brøk. I denne studien har jeg valgt å belyse følgende forskningsspørsmål:
- Hvilke estimeringsstrategier bruker en gruppe elever i 6.trinn i arbeid med addisjon og multiplikasjon av brøk? I tillegg har jeg formulert følgende tilleggsspørsmål: - Hvordan tar elevene i bruk strategiene, og hvilke muligheter skaper arbeidet med estimering for å utvikle forståelse for brøk? Til grunn for denne masteroppgaven ligger det et ønske om å finne ut hvilke tilnærminger, om de så er kognitive, praktiske eller sosiale, som gjør at en elev lykkes i brøkregning. Det er ikke innenfor rammene til denne studien å måle sammenhengen mellom estimering og elevenes prestasjoner i matematikk. Denne sammenhengen er et komplekst spørsmål, som fortsatt opptar forskere i fagfeltet (Booth & Siegler, 2006; Hanson & Hogan, 2000; Lefevre et al., 1993; Siegler & Booth, 2004; Sowder & Schappelle, 1989). Derfor har studien en snevrere tilnærming. Den ønsker først og fremst å belyse hvilke estimeringsstrategier som kan avdekkes blant norske elever i skolen i arbeid med brøkregning. Det gjøres ved å undersøke noen elevers valg av estimeringsstrategier i deres arbeid med addisjon og multiplikasjon i brøk. Elevene blir bedt om å svare på disse oppgavene og forklare hvert steg i estimeringsprosessen. Å observere elevers strategier og hvordan de begrunner sine valg, gir ikke bare informasjon om selve estimeringsprosessen, men også innblikk i elevenes generelle forståelse for matematiske begreper og sammenhenger (Dowker, 1992, s. 45). Ideen er at det derfra skal være mulig å avdekke noen mønstre når det gjelder hvordan elevene tar i bruk strategiene. Det kan til slutt også gi en pekepinn på hvordan arbeidet med estimeringsstrategier kan bidra til å utvikle forståelse for brøk.