Å balansere nærhet og avstand i relasjonen : en kvalitativ intervjustudie av veilederes opplevelse av å bygge tillitsrelasjoner og fremme den profesjonelle utviklingen i møte med kadetter
Abstract
Formålet med denne masteravhandlingen har vært å få innsikt i hvordan lagsveiledere ved Luftkrigsskolen (LKSK) opplever å være i relasjon med kadetter. Avhandlingen er bygget på følgende problemstilling:
” Hvordan opplever veiledere å bygge tillitsrelasjoner og fremme den profesjonelle utviklingen i møte med kadetter?”
For å besvare dette, har jeg valgt en fenomenologisk-hermeneutisk forskningstilnærming for å få innsikt i fenomenet. Datainnsamlingen er basert på semistrukturerte dybdeintervju med seks veiledere som jobber på LKSK.
I løpet av analyseprosessen kom jeg frem til fire hovedkategorier; (1) Å møtes, (2) Betydningen av tillit, (3) Asymmetrisk relasjon og (4) Opplevelsen av å hjelpe. Kategoriene representerer temaer som gikk igjen hos alle intervjupersonene, og disse presenteres ved sitater og beskrivelser basert på deres opplevelser. Videre ble funnene drøftet opp mot teori og egne tolkninger for å utvikle en dypere forståelse.
Et sentralt funn i denne studien er at veilederne opplever at de må balansere mellom å gi støtte og å utfordre kadettene. Det er behov for å skape et trygt og åpent rom der kadettene får gjøre oppdagelser, samtidig som at kadettene trenger å bli utfordret for å utvikle seg. Studien viser at balansegangen kan ses på som et spenningsfelt mellom behov for en indre relasjon samt behov for en ytre relasjon. Dette gir uttrykk for at både mentoring og coaching er nødvendig i veiledningen. Lagsveilederne opplever at en coachende tilnærming, ved å være tilstede, ha gjensidig tillit og en empatisk holdning, bidrar til at relasjonen kan oppnå de ekte møtene. I tillegg gir de uttrykk for at mentoring er nødvendig, da veilederne har et ansvar for faglig utvikling og vekst hos kadettene. For å være god i møtet med kadettene, påpeker veilederne at det er viktig å være bevisst på egne tanker og følelser, slik at fokuset kan være rettet mot kadetten. Et annet sentralt funn er at veilederne opplever at autoritet- og maktposisjonen de har kan forstyrre tilgangen til den indre og nære relasjonen til kadettene. De ønsker å bli oppfattet som støttespillere, fremfor distanserte autoriteter med makt.
Description
Masteroppgave i Rådgivingsvitenskap