Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorJakobsen, Anita Nordeng
dc.contributor.authorFrøyen, Ove Johan
dc.contributor.authorMehli, Lisbeth
dc.contributor.authorStrand, Åse
dc.contributor.authorKarlsen, Hanne
dc.date.accessioned2017-01-11T09:16:12Z
dc.date.available2017-01-11T09:16:12Z
dc.date.created2016-12-20T11:29:37Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2426988
dc.description.abstractProsjektet omfattet utprøving og sammenligning av standard- og hurtigmetoder for påvisning av koliforme bakterier, Enterobacteriaceae, E. coli og koagulasepositive stafylokokker. Prøvematerialet var ystemelk, myse og ost fra fem gårdsysterier i Midt-Norge, både upasteurisert og pasteurisert produksjon. 69 melke- og osteprøver ble analysert med til sammen 14 metoder fordelt på de 4 forskjellige parametrene. I tillegg ble totalt antall aerobe mikroorganismer analysert. Metodene for kvantifisering av koliforme bakterier og Enterobacteriaceae viste godt samsvar for prøver av ystemelk og myse. Betydelig større variasjon mellom metodene ble påvist ved analyse av ost som er et mindre homogent produkt. E. coli ble kun påvist i 4 prøver, alle var prøver av rå melk for pasteurisert produksjon. De 4 prøvene var positive for Ecoli på minimum 3 av 4 metoder. Koagulasepositive stafylokokker ble påvist ved 3 metoder. På grunn av arbeidskrevende verifisering av positive prøver virker standardmetodikken (NMKL metode 66) å bli for komplisert og tidkrevende å utføre for et gårdsysteri. Utprøvde hurtigmetoder for påvisning av koagulasepositive stafylokokker samsvarte relativt godt med standardmetoden for prøver av ystemelk og myse, mens også for denne analysen ble det påvist større variasjon mellom metodene ved analyse av osteprøver. Begge hurtigmetodene som ble utprøvd var enkle å bruke, men resultatene på RIDA®COUNT viste seg å være vanskelig å lese av. Bruk av petrifilm på gårdsysteriet er en enkel og rask metode sammenlignet med standardmetoder. Et gårdsysteri vil dermed raskt få svar på sine mikrobiologiske analyser. Resultatene viser at rå melk, ystemelk, myse og ost fra småskala ysterier i Midt-Norge, generelt er av god hygienisk kvalitet.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNTNUnb_NO
dc.titleUtprøving og vurdering av metoder for påvisning av patogene bakterier i melk og ost fra gårdsysterier i Midt-Norgenb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.source.pagenumber16nb_NO
dc.identifier.cristin1415555
cristin.unitcode194,66,15,0
cristin.unitcode194,68,20,70
cristin.unitnameInstitutt for matteknologi
cristin.unitnameInstitutt for bioteknologi
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextpreprint


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel