Blar i Institutt for Biologiske fag Ålesund på tittel
Viser treff 15-34 av 285
-
Biofilms remember: Osmotic stress priming as a microbial management strategy for improving salinity acclimation in nitrifying biofilms
(Peer reviewed; Journal article, 2020)With increasing freshwater scarcity and greater use of seawater,fluctuating salinities are becomingcommon in water treatment systems. This can be challenging for salinity-sensitive processes like nitri-fication, especially ... -
Bioingeniører og deres taushetsplikt
(Bachelor thesis, 2019)Hensikten med oppgaven vår var å undersøke eventuelle brudd på taushetsplikten blant bioingeniører, og i hvilke situasjoner dette kan forekomme. På Norske sykehus er det vanlig praksis med flere pasienter på samme pasientrom. ... -
Birth of dairy 4.0: Opportunities and challenges in adoption of fourth industrial revolution technologies in the production of milk and its derivatives
(Journal article, 2023)Embracing innovation and emerging technologies is becoming increasingly important to address the current global challenges facing many food industry sectors, including the dairy industry. Growing literature shows that the ... -
Blodgassresultater analysert i glass kapillærrør og plast kapillærrør
(Bachelor thesis, 2019)Oppgaven gikk ut på å se om det er statistisk og klinisk forskjell mellom resultatene til glass- og plastrør ved blodgassanalysering. Plastrør har en fordel med tanke på at det ikke knekker like lett som glassrør og i ... -
Blodgivere og tapping av blod. En videobasert læringsressurs med et tilhørende kompendium.
(Bachelor thesis, 2022)Hensikten med denne bacheloroppgaven er å gi bioingeniørstudenter bedre utbytte av praksisperioden i blodbanken og et større læringsutbytte i emnet. Oppgaven er en blanding av praktisk og teoretisk bacheloroppgave, med ... -
Blodprøver & Nåleskrekk
(Bachelor thesis, 2021)Hensikten med denne bacheloroppgaven var å undersøke hva bioingeniører kan gjøre for å tilrettelegge blodprøvetaking for folk med nåleskrekk. Nåleskrekk er en av de fobiene som oftest forblir ubehandlet, og kan hindre folk ... -
Bruk av Fermentering og Enzymatisk Hydrolyse for å Produsere Makroalgeekstrakter rike på Protein som kan brukes som Matingrediens
(Bachelor thesis, 2024)Havet representerer en enorm og variert ressurs som fortsatt er underutnyttet, spesielt når det gjelder makroalger. Makroalger er rike på proteiner, mineraler og sunne salter, og krever lite plass for dyrking. Norge, med ... -
Bruk av modell for å undersøke rognkjeksens beiteatferd i kommersiell oppdrett av atlantisk laks.
(Bachelor thesis, 2020)Denne oppgaven tar for seg rognkjeksens beiteatferd mot lakselus i kommersiell oppdrett av atlantisk laks. Hensikten er å undersøke rognkjeksens beiteatferd ved ulike posisjoner i merd, ved bruk av fire rigger med en ... -
Bruk av ultralydbehandling for å forbedre kvalitetsparametere og funksjonelle egenskaper til fiskeproteinhydrolysat ekstrahert fra makrell
(Bachelor thesis, 2023)Fiskeproteinhydrolysat (FPH) fra fiskerestråstoff, produsert via enzymatisk hydrolyse åpner for økt tilgjengelighet av bioaktive og funksjonelle egenskaper sammenlignet med ubehandlet protein. Benyttelse av marint restråstoff, ... -
Bruk av videosystem og KI for å finne lakseluslarver i ferske planktonprøver
(Bachelor thesis, 2024)Lakselusen koster oppdrettsnæringen mange milliarder i året og dreper både villaks og oppdrettslaks. Det har blitt utviklet en spredningsmodell for lakselus som brukes for å finne steder med høyt smittepress. Spredningsmodellen ... -
Bruken av RT-qPCR og LFA i deteksjonen av SARS-CoV-2 – en metodesammenligning
(Bachelor thesis, 2021)I mars 2020 erklærte verdens helseorganisasjon COVID-19 for en pandemi. I desember 2020 ble det registrert på verdensbasis over 100 000 nye smittetilfeller hver dag. Per idag er (den molekylærgenetiske) analysemetoden ... -
Bærekraftig bruk av lakseblod.
(Bachelor thesis, 2021)I dagens oppdrettsnæring blir det meste av fisken brukt, men blodet er noe som ingen bruker direkte. Blodet er derfor en stor ugift for bedrifter å kvitte seg med, med tanke på det blir kastet. Det er her vi ønsker å komme ... -
Challenges and opportunities of underwater image analysis for lice counting and welfare assessments of Atlantic salmon (Salmo salar) during the sea-phase
(Master thesis, 2023)Havbruksnæringen har i lang tid vært anerkjent som en industri med potensial til å møte fremtidens behov for høyere matproduksjon, og den norske oppdrettsnæringen har vært i sterk vekst de siste tiårene. Til tross for de ... -
The combined effect of pulsed electric field treatment and brine salting on changes in the oxidative stability of lipids and proteins and color characteristics of sea bass (Dicentrarchus labrax)
(Peer reviewed; Journal article, 2021)A combined effect of pulsed electric field application and salting in a brine with 5 and 10% w/w NaCl on oxidative stability of lipids and proteins, as well as color characteristics of sea bass samples, was assessed in the ... -
Combined effects of ultrasound, plasma-activated water, and peracetic acid on decontamination of mackerel fillets
(Peer reviewed; Journal article, 2021)It is usually quite challenging to rely on one single intervention to achieve a satisfactory antimicrobial effect and maintain quality attributes of food. This study aimed to investigate the decontamination effectiveness ... -
Comparing Life Cycle Assessment (LCA) of Salmonid Aquaculture Production Systems: Status and Perspectives
(Journal article; Peer reviewed, 2019)Aquaculture is the fastest growing food sector worldwide, mostly driven by a steadily increasing protein demand. In response to growing ecological concerns, life cycle assessment (LCA) emerged as a key environmental tool ... -
Comparing the primary energy and phosphorus consumption of soybean and seaweed-based aquafeed proteins – A material and substance flow analysis
(Journal article; Peer reviewed, 2018)This study compares the environmental performances of two protein sources for aquafeed production: Brazilian soy protein and Norwegian seaweed protein concentrates. The efficiency and sustainability of these two production ... -
Considering elements of natural strategies to control salmon lice infestation in marine cage culture
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Salmon lice are a severe problem in salmonid aquaculture and also affect wild salmon smolts migrating through fjord systems in spring. To keep the lice burden within acceptable limits, frequent use of chemical delousing ... -
Consumer acceptance of new food trends resulting from the fourth industrial revolution technologies: A narrative review of literature and future perspectives
(Peer reviewed; Journal article, 2022)The growing consumer awareness of climate change and the resulting food sustainability issues have led to an increasing adoption of several emerging food trends. Some of these trends have been strengthened by the emergence ...