dc.description.abstract | Hensikt:
Forekomst av spiseproblemer ble sammenlignet mellom ungdommer med psykiske lidelser
(klinisk utvalg) og normalbefolkningen og på tvers av ulike diagnosegrupper (affektive
lidelser, angstlidelser, hyperkinetiske forstyrrelser og autismespektrumlidelser) i det kliniske
utvalget. Det er viktig å studere forekomst av spiseproblemer for å kunne hindre utvikling av
alvorlig sykdom og for å bedre livskvaliteten hos ungdommer med psykiske lidelser.
Metode:
Det ble benyttet ett klinisk utvalg og en normalpopulasjon. Det kliniske utvalget ble hentet fra
Helseundersøkelsen i Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (Hel-BUP, n=717, responsrate
43,5%) ved St. Olavs Hospital, Sør-Trøndelag, Norge. Ungdommer fra Nord-Trøndelag som
deltok i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Ung-HUNT 3, n=8200, responsrate 78,2%)
utgjorde normalbefolkningen. I denne studien bestod det kliniske utvalget av ungdommer som
hadde diagnosene affektive lidelser, angstlidelser, hyperkinetiske forstyrrelser (ADHD) eller
autismespektrumlidelser (ASD) (N=451, 62,9% av deltakerne i Hel-BUP, 53,2% jenter,
gjennomsnittsalder=15,6 år). Deltakere mellom 13 og 18 år i det kliniske utvalget og
normalbefolkningen (n=7790, 95,0% av deltakerne i Ung-HUNT 3, 50,5% jenter,
gjennomsnittsalder =15,8 år) besvarte identiske spørreskjema om spisevaner og gjennomgikk
samme kliniske undersøkelse med måling av høyde og vekt, slik at sammenligning var mulig.
Resultater:
Det kliniske utvalget hadde signifikant mer spiseproblemer enn normalbefolkningen, målt
med Eating Attitudes Test-7 (EAT-7). Ungdommer med affektive lidelser hadde signifikant
mer spiseproblemer enn ungdommer med ADHD og ASD. Definisjonen av spiseproblemer
ble i tillegg utvidet og ungdommene måtte oppfylle et kognitivt, atferdsmessig og fysiologisk
aspekt i tillegg til å score over cut-off for å ha et spiseproblem. Da denne definisjonen ble
benyttet hadde det kliniske utvalget igjen høyere andel ungdommer med spiseproblemer enn
normalbefolkningen (6,4% vs. 2,0%).
Konklusjon:
Forekomsten av spiseproblemer var høyere blant ungdommer med psykiske lidelser enn blant
ungdom i normalbefolkningen, spesielt hos ungdom med affektive lidelser. Dette var
uavhengig av hvilken definisjon for spiseproblemer som ble benyttet. Flere studier er
nødvendig for å belyse hvilke typer spiseproblemer som er vanligst. Ved å erkjenne at
spiseproblemer er vanlig blant ungdom med psykiske lidelser, kan det hjelpe klinikere til å bli
mer oppmerksom på eventuelle problemer i forbindelse med dette. Slik kan man bedre
forebygge progresjon av patologiske spisemønster, noe som kan bidra til å bedre
livskvaliteten hos ungdommer med psykiske lidelser. | nb_NO |