• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)
  • Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - Psykisk helse og barnevern
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)
  • Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - Psykisk helse og barnevern
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Spiseproblemer hos ungdommer med psykiske lidelser og i normalbefolkningen

Breivold, Hanna Sæverås; Bjerkreim, Hilde
Master thesis
Thumbnail
Åpne
Breivold, Bjerkreim.PDF (581.7Kb)
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2423549
Utgivelsesdato
2016
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - Psykisk helse og barnevern [136]
Sammendrag
Hensikt:

Forekomst av spiseproblemer ble sammenlignet mellom ungdommer med psykiske lidelser

(klinisk utvalg) og normalbefolkningen og på tvers av ulike diagnosegrupper (affektive

lidelser, angstlidelser, hyperkinetiske forstyrrelser og autismespektrumlidelser) i det kliniske

utvalget. Det er viktig å studere forekomst av spiseproblemer for å kunne hindre utvikling av

alvorlig sykdom og for å bedre livskvaliteten hos ungdommer med psykiske lidelser.

Metode:

Det ble benyttet ett klinisk utvalg og en normalpopulasjon. Det kliniske utvalget ble hentet fra

Helseundersøkelsen i Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (Hel-BUP, n=717, responsrate

43,5%) ved St. Olavs Hospital, Sør-Trøndelag, Norge. Ungdommer fra Nord-Trøndelag som

deltok i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Ung-HUNT 3, n=8200, responsrate 78,2%)

utgjorde normalbefolkningen. I denne studien bestod det kliniske utvalget av ungdommer som

hadde diagnosene affektive lidelser, angstlidelser, hyperkinetiske forstyrrelser (ADHD) eller

autismespektrumlidelser (ASD) (N=451, 62,9% av deltakerne i Hel-BUP, 53,2% jenter,

gjennomsnittsalder=15,6 år). Deltakere mellom 13 og 18 år i det kliniske utvalget og

normalbefolkningen (n=7790, 95,0% av deltakerne i Ung-HUNT 3, 50,5% jenter,

gjennomsnittsalder =15,8 år) besvarte identiske spørreskjema om spisevaner og gjennomgikk

samme kliniske undersøkelse med måling av høyde og vekt, slik at sammenligning var mulig.

Resultater:

Det kliniske utvalget hadde signifikant mer spiseproblemer enn normalbefolkningen, målt

med Eating Attitudes Test-7 (EAT-7). Ungdommer med affektive lidelser hadde signifikant

mer spiseproblemer enn ungdommer med ADHD og ASD. Definisjonen av spiseproblemer

ble i tillegg utvidet og ungdommene måtte oppfylle et kognitivt, atferdsmessig og fysiologisk

aspekt i tillegg til å score over cut-off for å ha et spiseproblem. Da denne definisjonen ble

benyttet hadde det kliniske utvalget igjen høyere andel ungdommer med spiseproblemer enn

normalbefolkningen (6,4% vs. 2,0%).

Konklusjon:

Forekomsten av spiseproblemer var høyere blant ungdommer med psykiske lidelser enn blant

ungdom i normalbefolkningen, spesielt hos ungdom med affektive lidelser. Dette var

uavhengig av hvilken definisjon for spiseproblemer som ble benyttet. Flere studier er

nødvendig for å belyse hvilke typer spiseproblemer som er vanligst. Ved å erkjenne at

spiseproblemer er vanlig blant ungdom med psykiske lidelser, kan det hjelpe klinikere til å bli

mer oppmerksom på eventuelle problemer i forbindelse med dette. Slik kan man bedre

forebygge progresjon av patologiske spisemønster, noe som kan bidra til å bedre

livskvaliteten hos ungdommer med psykiske lidelser.
Utgiver
NTNU

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit