Å være sin egen herre – en kvalitativ studie om eldres erfaringer med hverdagsrehabilitering
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2420865Utgivelsesdato
2016-11-14Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: Det økende antallet eldre fører til et behov for å tenke og arbeide på andre måter innen helsevesenet. Hverdagsrehabilitering kan være en tilnærming som løser utfordringene. Det finnes foreløpig lite forskning om hverdagsrehabilitering, og om brukernes erfaringer med denne arbeidsmetoden.
Hensikt: Hensikten med studien var å få økt forståelse for brukernes erfaringer med hverdagsrehabilitering.
Problemstilling: Hvordan erfarer eldre som har deltatt i hverdagsrehabilitering at aktivitetene som er viktige for dem blir anvendt i rehabiliteringen?
Metode: Det er gjennomført en kvalitativ studie med eksplorativt design. Individuelle intervju med seks brukere i to kommuner la grunnlag for datamaterialet. Studien har hatt en hermeneutisk analyse.
Resultat: Resultatet viser at det viktigste for deltakere er å være sin egen herre, og gjøre aktiviteter som er viktig for dem. Det har vært mye fokus på trening og øvelser i hverdagsrehabiliteringen, og de eldre kan i ettertid lettere gjøre de aktivitetene de ønsker. Tro på at man kan gjøre aktiviteter, selvstendighet, trygghet og ønsket om å styre sin egen hverdag kommer frem som sentralt. De positive erfaringene deltakerne har med hverdagsrehabilitering bidrar til at deltakerne opplever trygghet og tør å sette seg mål om å kunne komme tilbake til tidligere funksjonsnivå og viktige aktiviteter.
Konklusjon: Det var overraskende høyt fokus på trening og øvelser, men brukerne er fornøyde og kan etter hverdagsrehabiliteringen fortsette med aktivitetene som er viktige for dem.