Med litt støtte : en narrativ tilnærming til fenomenet skolevegring, med fokus på årsaker og tiltak
Abstract
For elever som utvikler skolevegring, kan konsekvensene bli store på både kort og lang sikt. Tendensen er at dette fenomenet er økende. Det er behov for økt kunnskap om emnet og hensiktsmessige tiltak for å støtte elevene i kampen mot skolevegring. Kunnskap om årsaker blir sentralt når tiltak skal iverksettes, og er derfor vektlagt i teorikapittelet. Teorigrunnlaget i denne oppgaven bygger hovedsakelig på nyere norsk forskning om skolevegring.
Oppgavens praksisbetydning kan være økt kunnskap om hvordan man ved å tenke helhetlig på elevens skolemiljø, kan støtte og forbygge skolevegring med tiltak. Sett i forhold til samfunnets økte krav og kompleksitet, kan denne kunnskapen være nyttig i flere ledd enn for bekjempelse av skolevegring.
Studien er kvalitativ, med en hermeneutisk orientering. Ved å fokusere på informantenes narrativer (fortellinger), har jeg beskrevet tiltak som kan benyttes i tilnærmingen til elever med skolevegring. Datainnsamlingen ble gjennomført gjennom et fokusintervju med fire informanter. Datamaterialet ble analysert og kategorisert i funnene, som representerer kunnskap om årsakene til skolevegring, og informantenes erfaringer med ulike tiltak.
Studiens hovedfunn viser at den viktigste kilden for å finne årsaken til den enkeltes skolevegring, ligger i relasjoner. Ut av datamaterialet som en helhet, ble denne faktoren en rød tråd. Relasjonen har også betydning når tiltak skal iverksettes, og får betydning for effekten av tiltakene.
Tiltakene som skisseres i analysen, har et overordnet begrep, sosial støtte. Uansett hva som er årsaken til vegringen vil graden av og kvaliteten på støtten som gis, være en viktig faktor. Kategoriseringen resulterte i seks tiltak. For å oppnå effekt, vil det ha liten hensikt å benytte disse tiltakene isolert. Med bakgrunn i hva som er årsaken til den enkeltes skolevegring, vil det være mest effektfullt å sette i verk flere tiltak.
Avslutningsvis i arbeidet med denne studien, ser jeg at konsekvensene av skolevegring er store og alvorlige for både individet og samfunnet. Tiltak kan iverksettes for den enkelte elev. Men det er behov for systematisk fokusering på forebygging og økt kunnskap om skolevegring i skolesystemet, for å bekjempe den utfordringen dette representerer.