Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHatlø, Bjørn Magne
dc.contributor.authorKragseth, Arne
dc.contributor.authorLeikanger, Torstein Trym
dc.contributor.authorOftedal, Rolf
dc.contributor.authorBogen, Dennis
dc.contributor.authorBjerke, Thomas Åkerholm
dc.coverage.spatialSandefjord, Mefjordnb_NO
dc.date.accessioned2016-10-21T12:37:59Z
dc.date.available2016-10-21T12:37:59Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2416916
dc.description.abstractVi i Østersgutta vil spise oss ut av problemene! Vår bedrift vil gjøre et miljøproblem om til en ressurs. Prosjekt vårt går ut på å høste opp den invaderende arten Stillehavsøsters og selge til grossister, restauranter og privatpersoner i Norge og Europa.nb_NO
dc.description.abstractStillehavsøsters er en art som har spredt seg til norskekysten etter oppdrett sørover i Europa. Den blir ofte kalt "Sørlandets kongekrabbe" fordi den påfører stor skade på økosystemet ved at den "kveler" vanlig norsk flatøsters og blåskjell som er næring for mange marine arter og sjøfugl. Ved å utvinne den som mat kan vi også begrense spredning videre nordover, på tross av at det vil være tilnærmet umulig å utrydde denne arten fullstendig.nb_NO
dc.description.abstractDet vi ser på som mulighet for vår drift er å høste opp disse østersene, teste dem i forhold til mattilsynets reglement og deretter sende dem til et renseanlegg i Hordaland ved vår kontakt Trond Sveen i Sunnhordaland Havbruk. Dette er eneste godkjente renseanlegg per dags dato. Utover dette har vi skapt et kontaktnettverk bygd opp av bedrifter bestående av sjømatgrossister og fiskeforhandlere over hele landet, som gjerne vil kjøpe av oss. Vi har også vært i kontakt med miljødepartementet, mattilsynet, fiskeridepartementet og havforskningsinstituttet. Vi ser på dette som et veldig spennende prosjekt i en bransje som ingen har gått fullt inn i enda som samtidig har en miljøgevinst.nb_NO
dc.description.abstractHøstingen vil foregå i Mefjorden, Sandefjord kommune, der vi har sikre høsterettigheter. Mefjorden har en god geografisk plassering med tanke på bunnforhold og temperatur ettersom Stillehavsøstersen trives i grunne fjorder og bukter på sedimenter av sand eller leire med noe tidevannsbevegelse. Mefjorden innfrir disse kriteriene og er derfor en ideell lokasjon for plukking så lenge tillatelsene fra Mattilsynet holder klasse A eller B.nb_NO
dc.description.abstractEt givende prosjekt bestående av en tverrfaglig gruppe fra studier som biomarin innovasjon og innovasjonsledelse og entreprenørskap ved NTNU i Ålesund. Vi ser på sammenetningen og den marine klyngen vi sitter i som en god forutsetninger i den videre prosessen.nb_NO
dc.description.abstract***nb_NO
dc.description.abstractWe want to eat our problems away! Our firm wants to transform an environmental issue to a resource. Our mission is to harvest wild pacific oysters which is an invading species in Norway. Our customers are wholesalers and restaurants in Norway and Europe.nb_NO
dc.description.abstractThe pacific oyster is a species which has spread to the southern coast of Norway through oyster-farming further south in the European continent. It is often compared to the King-crab of northern Norway because it is a specie that causes great harm to the eco-system. The pacific oyster "strangles" and kills regular blue mussels, which is food for many marine species and birds. By choosing to look at this specie as a resource and harvesting great volumes we can slow further spreading of the species, although it might not be possible to eradicate the species completely from Norwegian waters.nb_NO
dc.description.abstractOur opportunity for creating value is to harvest the oysters, properly test them for dangerous content according to Matilsynets regulations(Norwegian Food safety department). Further we need to send our oyster to the only approved purification facility in Norway(Sunnhordland Havbruk). After this the oysters are ready for sale.nb_NO
dc.description.abstractWe have created a network of connections which consists of seafood-wholesalers and retailers which are ready to buy from us as soon as we are ready to deliver. Also, we have built connections in many public departments such as the Environmental Department in Norway, Mattilsynet, Norwegian Department of fisheries and the Norwegian institute of Ocean research. We see this as a project with an environmental benefit in an industry with no other competition as of today.nb_NO
dc.description.abstractThe harvest will be done in a fjord in the east coast of Norway. The fjords name is Mefjorden, and has the highest concentration of the pacific oysters in Norway. Here we have secure rights of harvesting due to family connections. The fjord is a great location where pacific oysters thrive due to geographic factors such as shallow, sandy bottom with tide movement. As long as Mattilsynet classifies the fjord in a "A" or "B" standard this is an ideal location.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/no/*
dc.subjectStillehavsøsternb_NO
dc.subjectØsternb_NO
dc.subjectMattilsynetnb_NO
dc.titleØstersguttanb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Economics: 210nb_NO
dc.source.pagenumber255nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge