Østersgutta
Abstract
Vi i Østersgutta vil spise oss ut av problemene! Vår bedrift vil gjøre et miljøproblem om til en ressurs. Prosjekt vårt går ut på å høste opp den invaderende arten Stillehavsøsters og selge til grossister, restauranter og privatpersoner i Norge og Europa. Stillehavsøsters er en art som har spredt seg til norskekysten etter oppdrett sørover i Europa. Den blir ofte kalt "Sørlandets kongekrabbe" fordi den påfører stor skade på økosystemet ved at den "kveler" vanlig norsk flatøsters og blåskjell som er næring for mange marine arter og sjøfugl. Ved å utvinne den som mat kan vi også begrense spredning videre nordover, på tross av at det vil være tilnærmet umulig å utrydde denne arten fullstendig. Det vi ser på som mulighet for vår drift er å høste opp disse østersene, teste dem i forhold til mattilsynets reglement og deretter sende dem til et renseanlegg i Hordaland ved vår kontakt Trond Sveen i Sunnhordaland Havbruk. Dette er eneste godkjente renseanlegg per dags dato. Utover dette har vi skapt et kontaktnettverk bygd opp av bedrifter bestående av sjømatgrossister og fiskeforhandlere over hele landet, som gjerne vil kjøpe av oss. Vi har også vært i kontakt med miljødepartementet, mattilsynet, fiskeridepartementet og havforskningsinstituttet. Vi ser på dette som et veldig spennende prosjekt i en bransje som ingen har gått fullt inn i enda som samtidig har en miljøgevinst. Høstingen vil foregå i Mefjorden, Sandefjord kommune, der vi har sikre høsterettigheter. Mefjorden har en god geografisk plassering med tanke på bunnforhold og temperatur ettersom Stillehavsøstersen trives i grunne fjorder og bukter på sedimenter av sand eller leire med noe tidevannsbevegelse. Mefjorden innfrir disse kriteriene og er derfor en ideell lokasjon for plukking så lenge tillatelsene fra Mattilsynet holder klasse A eller B. Et givende prosjekt bestående av en tverrfaglig gruppe fra studier som biomarin innovasjon og innovasjonsledelse og entreprenørskap ved NTNU i Ålesund. Vi ser på sammenetningen og den marine klyngen vi sitter i som en god forutsetninger i den videre prosessen. *** We want to eat our problems away! Our firm wants to transform an environmental issue to a resource. Our mission is to harvest wild pacific oysters which is an invading species in Norway. Our customers are wholesalers and restaurants in Norway and Europe. The pacific oyster is a species which has spread to the southern coast of Norway through oyster-farming further south in the European continent. It is often compared to the King-crab of northern Norway because it is a specie that causes great harm to the eco-system. The pacific oyster "strangles" and kills regular blue mussels, which is food for many marine species and birds. By choosing to look at this specie as a resource and harvesting great volumes we can slow further spreading of the species, although it might not be possible to eradicate the species completely from Norwegian waters. Our opportunity for creating value is to harvest the oysters, properly test them for dangerous content according to Matilsynets regulations(Norwegian Food safety department). Further we need to send our oyster to the only approved purification facility in Norway(Sunnhordland Havbruk). After this the oysters are ready for sale. We have created a network of connections which consists of seafood-wholesalers and retailers which are ready to buy from us as soon as we are ready to deliver. Also, we have built connections in many public departments such as the Environmental Department in Norway, Mattilsynet, Norwegian Department of fisheries and the Norwegian institute of Ocean research. We see this as a project with an environmental benefit in an industry with no other competition as of today. The harvest will be done in a fjord in the east coast of Norway. The fjords name is Mefjorden, and has the highest concentration of the pacific oysters in Norway. Here we have secure rights of harvesting due to family connections. The fjord is a great location where pacific oysters thrive due to geographic factors such as shallow, sandy bottom with tide movement. As long as Mattilsynet classifies the fjord in a "A" or "B" standard this is an ideal location.