• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fakultet for økonomi (ØK)
  • NTNU Handelshøyskolen
  • View Item
  •   Home
  • Fakultet for økonomi (ØK)
  • NTNU Handelshøyskolen
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hvilke markedsføringsmessige og organisasjonsmessige faktorer kan forklare variasjonen i produsenters intensjoner om å inngå merkeallianser?

Hvidsten, Ida Regine; Vandli, Stine
Master thesis
Thumbnail
View/Open
Stine Vandli og Ida R. Hvidsten Masteroppgave.pdf (3.146Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2409992
Date
2016-09-23
Metadata
Show full item record
Collections
  • NTNU Handelshøyskolen [712]
Abstract
Formålet med denne avhandlingen har vært å undersøke hva som påvirker produsenters

intensjoner om å inngå merkeallianser. Tidligere forskning har fokusert på konsumentenes

vurderinger av merkeallianser og hvordan dette genererer verdi for produsentene. Det synes

imidlertid å eksistere manglende kunnskap om hva som påvirker produsenters intensjoner om

å inngå slike allianser, og det er derfor dette perspektivet vi har valgt for denne avhandlingen.

For å gi et ytterligere bidrag til fagfeltet har vi valgt å inkludere et fokus på de

organisasjonsmessige gevinstene ved fenomenet, i tillegg til de markedsføringsmessige, for å

avdekke hvordan interne effekter virker inn på produsenters intensjoner. På bakgrunn av dette

har vi formulert følgende problemstilling:

«Hvilke markedsføringsmessige og organisasjonsmessige faktorer kan forklare variasjonen i

produsenters intensjoner om å inngå merkeallianser?»

For å belyse denne problemstillingen har vi utviklet en forskningsmodell med tilhørende

hypoteser som vi har testet ved bruk av en kvantitativ metode i form av en SEM-analyse.

Grunnet manglende forskning på det valgte perspektivet, fant vi det nødvendig å gjennomføre

en kvalitativ forstudie. I forbindelse med dette gjennomførte vi åtte individuelle intervjuer

med personer med ulik grad av merkeansvar fra norske produsenter av raskt omsettelige

forbruksvarer. Forskningsmodellen i den kvantitative hovedstudien ble videre testet på et

utvalg på 98 representanter fra tilsvarende populasjon. Resultatene viste at produsenters

intensjoner om å inngå merkeallianser ser ut til å forklares direkte av holdninger til inngåelse

av merkeallianser og indirekte av erfaring med merkeallianser, antakelser om økt merkeverdi

og antakelser om økt salg. Av de indirekte effektene er effekten av økt salg sterkest, etterfulgt

av økt merkeverdi og deretter erfaring med merkeallianser. Dette impliserer at verken

antakelser om de organisasjonsmessige faktorene, antakelser om kostnadsbesparelser eller

antakelser om tilgang til nye kundegrupper og kompetanse ser ut til å være premissgivere når

produsenter vurderer merkeallianser som en strategisk mulighet.

I tolkningen av resultatene må det tas høyde for at utvalgsstørrelsen er begrenset og at

deltakerne er rekruttert fra en bestemt type næring.

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit