dc.description.abstract | Formålet med denne avhandlingen har vært å undersøke hva som påvirker produsenters
intensjoner om å inngå merkeallianser. Tidligere forskning har fokusert på konsumentenes
vurderinger av merkeallianser og hvordan dette genererer verdi for produsentene. Det synes
imidlertid å eksistere manglende kunnskap om hva som påvirker produsenters intensjoner om
å inngå slike allianser, og det er derfor dette perspektivet vi har valgt for denne avhandlingen.
For å gi et ytterligere bidrag til fagfeltet har vi valgt å inkludere et fokus på de
organisasjonsmessige gevinstene ved fenomenet, i tillegg til de markedsføringsmessige, for å
avdekke hvordan interne effekter virker inn på produsenters intensjoner. På bakgrunn av dette
har vi formulert følgende problemstilling:
«Hvilke markedsføringsmessige og organisasjonsmessige faktorer kan forklare variasjonen i
produsenters intensjoner om å inngå merkeallianser?»
For å belyse denne problemstillingen har vi utviklet en forskningsmodell med tilhørende
hypoteser som vi har testet ved bruk av en kvantitativ metode i form av en SEM-analyse.
Grunnet manglende forskning på det valgte perspektivet, fant vi det nødvendig å gjennomføre
en kvalitativ forstudie. I forbindelse med dette gjennomførte vi åtte individuelle intervjuer
med personer med ulik grad av merkeansvar fra norske produsenter av raskt omsettelige
forbruksvarer. Forskningsmodellen i den kvantitative hovedstudien ble videre testet på et
utvalg på 98 representanter fra tilsvarende populasjon. Resultatene viste at produsenters
intensjoner om å inngå merkeallianser ser ut til å forklares direkte av holdninger til inngåelse
av merkeallianser og indirekte av erfaring med merkeallianser, antakelser om økt merkeverdi
og antakelser om økt salg. Av de indirekte effektene er effekten av økt salg sterkest, etterfulgt
av økt merkeverdi og deretter erfaring med merkeallianser. Dette impliserer at verken
antakelser om de organisasjonsmessige faktorene, antakelser om kostnadsbesparelser eller
antakelser om tilgang til nye kundegrupper og kompetanse ser ut til å være premissgivere når
produsenter vurderer merkeallianser som en strategisk mulighet.
I tolkningen av resultatene må det tas høyde for at utvalgsstørrelsen er begrenset og at
deltakerne er rekruttert fra en bestemt type næring. | nb_NO |