dc.description.abstract | Undervisning på campus og over nett blir stadig mer likt, og teamarbeid er vanlig å se i begge undervisningsformene. Men det er også forskjeller: nettbasert undervisning krever større fleksibilitet, og man må være mer motivert for å gjennomføre et fag over nett enn på campus.
Mestringstro (Self-Efficacy) påvirker hvor motivert studentene er og kvalitet på oppgavene de gjennomfører. Mestringstro kan dermed påvirke akademiske prestasjoner hos studentene.
Transaksjonsavstanden indikerer hvor god dialogen mellom partene i faget er.
Oppgaven kombinerer disse to temaene gjennom en casestudie av det nettbaserte faget Teamarbeid ved et norsk universitet. Følgende problemstilling er valgt: «Hvordan kan faglærere legge til rette for nettbasert studentteamarbeid». For å avgrense studien ytterligere er tre forskningsspørsmål utarbeidet:
1. Hvilke sider ved faget Teamarbeid er studentene opptatt av?
2. Hvilken rolle har mestringstro i nettbasert studentteamarbeid?
3. Hvordan kan endringer i faget Teamarbeid påvirke nettstudentenes mestringstro?
For å kunne svare på problemstillingen ble en kvalitativ undersøkelse gjennomført, med gruppeintervju og individuelle intervju av til sammen 13 studenter og tre faglærere.
Resultatene av undersøkelsen viser at studentene i faget Teamarbeid er opptatt av oppstarten av teamet og de utfordringene som oppstår her. Mestringstroen påvirker studentenes skolehverdag i stor grad. Ved å gjennomføre enkelte endringer i faget Teamarbeid vil mestringstroen hos studentene økes ytterligere.
Oppgaven presenterer et sett av anbefalinger om hvordan faglærere bør gjennomføre et nettbasert teamarbeidsfag for å øke den individuelle og kollektive mestringstroen, samt minke transaksjonsavstanden.
Hovedmomentene fra anbefalingene innbefatter fire kriterier for teamsammensetning, oppstarts-Webinar og par-programmering over nett. | nb_NO |