Dealing with children with withdrawn behavior: A narrative study of one teacher's dealings with a child with withdrawn behavior: in ordinary classroom activities
Abstract
Å være lærer er en kompleks og intens jobb. Hovedoppgaven for læreren er å veilede den enkelte elev i hans eller hennes læring og utvikling. Elevgruppene er sammensatte og mangfoldig, og alle elever har rett på tilrettelagt undervisning slik at de kan oppleve mestring, læring og utvikling basert på egne forutsetninger. I tillegg til undervisning og veiledning av elevene, skal læreren samarbeide med elevenes foreldre og være en del av et profesjonelt fellesskap. I en gjennomsnittlig norsk grunnskole klasse finnes det elever med ulike behov, og noen av elevene blir definert som elever med innadvendt atferd. Tidligere forskning indikerer at barn med innadvendt atferd blir ignorert av sine lærere og medelever, og at de ikke deltar i akademiske og sosiale aktiviteter på skolen.
Studiens teoretiske rammeverk er sosiokulturell teori med utgangspunkt i Vygotskys (1978, 1986) fokus på forholdet mellom individet og den sosiale konteksten, forholdet mellom tanke og språk og mellom læring og utvikling. Videre baserer studien seg på tre måneder observasjoner og videoopptak fra Alices klasserom, i tillegg til intervjuer med henne for å få tak i hennes erfaringer og refleksjoner. Observasjonsnotatene, videoopptakene og intervjuene med Alice utgjør primær dataene i denne studien.
Funnene fra analyseprosessen presenteres i tre kapitler. Det første av disse kapitlene har tittelen «Seeing children with withdrawn behavior.» Det andre funnet er presentert i kapitlet «Slowness in dealing with children with withdrawn behavior.» Det siste funnkapitlet har fått tittelen «Challenging children with withdrawn behavior.»
I motsetning til andre studier som omhandler innadvendt atferd, løfter denne studien frem lærerens perspektiver.