Idrettens betydning for unge funksjonshemmede : en kvalitativ studie av unge bevegelseshemmede sin motivasjon for idrett
Master thesis
Date
2015Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for sosialt arbeid [1405]
Abstract
Denne oppgaven tar for seg betydningen av idrett for unge personer med bevegelseshemning.
For å belyse problemstillingen har jeg benyttet en kvalitativ tilnærming der jeg har intervjuet seks idrettsutøvere i alderen fra 21 til 29 år, som henholdsvis deltar i lagidrettene rullestolbasket og rullestolrugby. Analyseringen av intervjuene ble gjennomført med utgangspunkt i systematisk tekstkondensering utviklet av Malterud (2011).
Funnene i denne oppgaven indikerer at idrettsdeltagelse blir ansett som en betydningsfull aktivitet blant informantene og er noe de prioriterer å bruke mye tid på. Det sentrale ved å delta i idrett er blant annet opplevelse av glede og mestring, i en arena der de kan møte nye og gamle venner i en uformell setting. Det sosiale aspektet er noe som står sterkt for informantene. Idretten fremmer en arena der informantene stiller på sine egne premisser, der alle er like mye verdt og gjør hverandre sterkere. Deltagelse i idrett fremmer en positiv selvforståelse og identifisering, og kan øke opplevelsen av mestring. Deltagelse i idrett blir ansett som en viktig arena for personer med en ervervet funksjonsnedsettelse da idrett kan bidra positivt i en normaliseringsprosess i etterkant av en nylig ervervet funksjonshemming. På den annen side vil negative erfaringer innen idrett kunne bidra til en negativ selvfølelse og dårligere selvtillit. Derfor er det viktig å legge opp til individuell tilrettelegging slik at alle kan oppleve mestring i aktiviteten. Dette vil kunne føre til en indre motivasjon og et ønske om å fortsette med aktiviteten fordi det skal kunne gi en god selvfølelse.