Tilbygg i tre med tradisjoner
Abstract
I rapporten ”Tilbygg i tre med tradisjoner”, er det sett på en del forhold rundt et tilbygg til en driftsbygning på et mjølkeproduksjonsbruk. Tilbygget skal bygges inntil en gammel bygning fra 1846 bestående av tømmer og steinmurer. I denne sammenhengen er det vektlagt å komme fram til et bygg som står godt til den gamle driftsbygningen og som skal være med å bære dennes tradisjoner videre. For å komme fram til en løsning er det i sett på en del driftsbygninger bygget den senere tid for å se hva som kunne hentes fram av ideer til dette tilbygget. Det ble da valgt ut bygg som i størst mulig grad består av tre, men som samtidig er forskjellige i byggemåte.
Plassering av bygget er diskutert i oppgaven, og det er forsøkt å plassere dette slik at faktorer som estetikk, logistikk og menneskers og dyrs velferd blir ivaretatt.
Som veggmateriale ble det valgt en form for slipplaft. Slipplaft er en laftemetode som er blitt en del benyttet i senere tid. Her er denne metoden forsøkt utviklet litt videre og det er skissert en veggtype med en isolert kjerne i den delen av bygget som trenger å være isolert. Dette er rom for mjølking, kontor, dusj/wc, mjølkerom og et inngangsparti med smittesluse. I den delen som skal inneholde plass for foring av mjølkeku ble det benyttet en åpen løsning. Det vil si en løsning med tak uten vegger.
Til bærekonstruksjon er det i det vesentligste valgt en limtrekonstruksjon. Dette ble valgt selv om det var et ønske om å bruke egen gårdssag og materialer fra egen skog. Slipplaftkonstruksjonen gjorde at senteravstanden mellom takstoler ble tre meter. Dette vanskeliggjorde bruk av dimensjoner som er oppnåelig ved vanlig skurlast. Derimot er det sett på en løsning der saga kan benyttes til produksjon av lafteplanken.
Det er også vurdert faktorer som valg av materialer og overflatebehandling. Dette er vurdert ut fra ønske om å bruke av gårdens ressurser, hvilke overflater som er benyttet på tunets øvrige hus og gamle byggetradisjoner.
For å visualisere bygget er dette tegnet og presentert i et 3D program. Dette viser forhåpentligvis det ferdige bygget på en bedre måte enn vanlige 2D-tegninger.
Rapporten inneholder også en del med statiske beregninger på takkonstruksjonen.