Blar i NTNU Open på forfatter "Kvangarsnes, Kristine"
-
Akvakultur sin påvirkning på taskekrabber (Cancer pagurus) i et fjordsystem
Muren, Daniel; Johansen, Magnus Rørvik; Pedersen, Ragnar (Bachelor thesis, 2023)Bakgrunnen for denne undersøkelsen var å lære mer om akvakultur sin påvirkning på bentiske arter. Denne oppgaven tar for seg akvakultur sin påvirkning på taskekrabber (Cancer pagurus) i et fjordsystem, sammenlignet med ett ... -
Bruk av ultralydbehandling for å forbedre kvalitetsparametere og funksjonelle egenskaper til fiskeproteinhydrolysat ekstrahert fra makrell
Bernard, Carmen; Dybå, Vilde Hoff (Bachelor thesis, 2023)Fiskeproteinhydrolysat (FPH) fra fiskerestråstoff, produsert via enzymatisk hydrolyse åpner for økt tilgjengelighet av bioaktive og funksjonelle egenskaper sammenlignet med ubehandlet protein. Benyttelse av marint restråstoff, ... -
Effect of ultrasound pre-treatment prior to enzymatic hydrolysis on physicochemical parameters of fish protein hydrolysates (FPH) extracted from side streams of Atlantic mackerel (Scomber scombrus)
Cropotova, Janna Derks; Kvangarsnes, Kristine; Stangeland, Janne Kristin; Rustad, Turid (Peer reviewed; Journal article, 2024)To produce fish protein hydrolysates (FPH) from fish raw material and side streams, enzymatic hydrolysis is commonly used. To optimize this traditional method of recovery and improve the physicochemical and functional ... -
Effect of ultrasound treatment on quality parameters and health promoting activity of fish protein hydrolysates extracted from side streams of Atlantic mackerel (Scomber scombrus)
Cropotova, Janna Derks; Kvangarsnes, Kristine; Rustad, Turid; Stangeland, Janne Kristin; Roda, Gabriella; Melissa, Fanzaga; Martina, Bartolomei; Lammi, Carmen (Journal article; Peer reviewed, 2024)Fish protein hydrolysates (FPH) obtained by enzymatic hydrolysis allows for smart valorization of fish side streams. However, further treatments are normally needed to enhance bioactive and functional properties of the ... -
The Effects of Enzymes, Species, and Storage of Raw Material on Physicochemical Properties of Protein Hydrolysates from Whitefish Heads
Remme, Jannicke; Korsnes, Sigurd; Steen, Stine; Durand, Rachel; Kvangarsnes, Kristine; Stangeland, Janne Kristin (Peer reviewed; Journal article, 2023)The rest raw materials of whitefish have great potential for increased utilisation and value creation. Whitefish heads have a high protein content and should be considered a healthy protein source for the growing population’s ... -
Effekt av akvakultur på bunnorganismer - sporing i sjøkreps (Nephrops norvegicus) gjennom fettsyreanalyse.
Knutsen, Helene Heggelund; Thorsnes, Håvard Skistad (Bachelor thesis, 2023)I denne studien har man undersøkt om Nephrops norvegicus, også kjent som sjøkreps, beiter på fôrnedfall under oppdrettsanlegg i norske fjorder. Vegetabilske oljer forekommer ikke naturlig i det marine miljø, men brukes i ... -
Effekt av ultralydbehandling før enzymatisk hydrolyse og tilsetning av antioksidant under lagring på oljer ekstrahert fra Atlantisk makrell (Scomber scombrus)
Østereng, Andreas Riege; Jamessen, Håvard (Bachelor thesis, 2024)Denne bacheloroppgaven undersøker oksidasjonsparametere av fiskeolje ekstrahert fra Atlantisk makrell (Scomber scombrus), gjennom bruk av ultralydbehandling og enzymatisk hydrolyse for videre stabilisering ved hjelp av ... -
Effekten av ultralydbehandling før enzymatisk hydrolyse på protein i silderestråstoff
Wikdahl, Victoria; Bull, Andreas (Bachelor thesis, 2023)Våren 2023 ble det gjennomført diverse analyser av to forskjellige fiskeproteinhydrolysater ekstrahert fra restråstoff fra norsk vårgytende sild (Clupea harengus L.). Det ene fiskeproteinhydrolysatet var ekstrahert med ... -
Effekter på fettsyresammensetningen hos taskekrabbe (Cancer pagurus) over tid, ved inntak av fôr egnet for oppdrettslaks (Salmo salar).
Standal, Tryggve; Blekeli, Christina; Grønmyr, Emilie (Bachelor thesis, 2023)Fôring av laks i tradisjonelle åpne merder fører ofte til utslipp av fôrrester. Flere villfisk- og bentiske arter utnytter den økte næringstilgangen i nærheten av oppdrettsanleggene. Fôret som brukes til oppdrettslaks ... -
Fatty acid composition in the hepatopancreas of the Norwegian lobster (Nephrops norvegicus) in Romsdalsfjord, a Norwegian fjord effected by intensive aquaculture.
Smedbold, Erle. (Master thesis, 2024)Denne masteroppgaven har undersøkt fettsyresammensetningen i hepatopancreas til Sjøkreps (Nephrops norvegicus) for å undersøke miljøpåvirkning av restfôr fra lakseoppdrett. Studien ble gjennomført i Romsdalsfjorden, en ... -
Fryselagring av hepatopankreas fra taskekrabbe (Cancer pagurus): En studie på endring i fettsyresammensetning og innhold av frie fettsyrer, samt intravevsvariasjoner.
Skattum, Ludvik; Brekkhus, Martin; Graadal, Hans Aabrekk (Bachelor thesis, 2024)Fettsyresammensetning i en organisme bidrar til økosystemforståelse og gir innsikt i diett og habitat, samt hvilket trofisk nivå en art tilhører. I tillegg kan fettsyresammensetning være indikator for terrestrisk påvirkning, ... -
Heterotrophic growth of Galdieria sulphuraria on residues from aquaculture and fish processing industries
Pleissner, Daniel; Schönfelder, Stephanie; Händel, Nicole; Dalichow, Julia; Ettinger, Judith; Kvangarsnes, Kristine; Dauksas, Egidijus; Rustad, Turid; Cropotova, Janna (Peer reviewed; Journal article, 2023)The study aimed at zero-waste utilization of fish processing streams for cultivation of microalgae Galdieria sulphuraria. Wastewater from a fish processing facility, slam (mix of used fish feed and faeces), and dried pellet ... -
Hydrolysater av restråstoff fra laks (Salmo salar) - effekten av antioksidanter på kvaliteten under lagring
Gjermstad, Robin Sundseth (Master thesis, 2020)Årlig genererer oppdrett av laks (Salmo salar) og regnbueørret (Oncorhynchus mykiss) i Norge flere hundre tusen tonn restråstoff. Dette restråstoffet inneholder verdifulle omega-3-fettsyrer og lett-fordøyelige proteiner. ... -
Hydrolyse av restråstoff fra regnbueørret (Oncorhynchus mykiss) - effekten av antioksidanter på kvalitet under lagring
Simavik, Kristina Ryeng (Master thesis, 2020)Enzymatisk hydrolyse av restråstoff fra fisk gir fiskeproteinhydrolysat (FPH) som har funksjonelle egenskaper som er egnet for matindustrien. Målet med denne oppgaven var å studere endringer i egenskaper til FPH tilsatt ... -
Induced oxidation and addition of antioxidant before enzymatic hydrolysisof heads of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)–effect on the resulting oiland protein fraction
Kvangarsnes, Kristine; Kendler, Sophie; Rustad, Turid; Aas, Grete Hansen (Peer reviewed; Journal article, 2021)The effect of freshness of heads of rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) for hydrolysing fish protein was investigated. To simulate storage and transportation, hydrogen peroxide and iron was added to minced heads to induce ... -
Innkjøring av metode for deteksjon av tilsetningsstoffene Irganox 1076 og BHT i PE plast ved bruk av HPLC
Herigstad, Marie Leangen; Olsen, Henriette Sætre; Skjønsby, Marthe; Ørstenvik, Hanne Lillerovde (Bachelor thesis, 2019)Plast er en av de mest allsidige materialgruppene som noensinne er produsert, og har stor variasjon i både fysisk utforming og kjemisk funksjon. I dag produseres det store mengder plast som skaper problemer for miljøet, ... -
Lipids and proteins in marine raw materials - Effect of antioxidants during storage and processing of protein hydrolysates
Kvangarsnes, Kristine (Doctoral theses at NTNU;2021:302, Doctoral thesis, 2021)The world population is increasing and valuable nutrients from fish is in high demand. Fish, especially fatty fish, is a nutritionally valuable raw material rich in lipids and proteins. The rest raw material such as heads, ... -
Optimalisering av metode for bestemmelse av fettsyrer i blodplasma ved hjelp av gasskromatografi.
Frøysa, Benedikte Pedersen; Lysgård, Carina (Bachelor thesis, 2017)Målet med denne oppgaven har vært å optimalisere en metode for å kunne bestemme fettsyrer i blodplasma ved hjelp av gasskromatografi. Fettsyrene ble omdannet til fettsyremetylestere før separering og kvantifisering på ... -
Physicochemical and functional properties of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) hydrolysate
Kvangarsnes, Kristine; Dauksas, Egidijus; Tolstorebrov, Ignat; Rustad, Turid; Bartolomei, Martina; Xu, Ruoxian; Lammi, Carmen; Cropotova, Janna (Peer reviewed; Journal article, 2023)Due to the continuous growth of the world population, there is an urgent need to find sustainable sources of high-quality protein. Fish side streams rich in essential nutrients and accounting for 60–70% of the whole fish, ... -
Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) as Source of Multifunctional Peptides with Antioxidant, ACE and DPP-IV Inhibitory Activities
Bartolomei, Martina; Cropotova, Janna; Bollati, Carlotta; Kvangarsnes, Kristine; d’Adduzio, Lorenza; Li, Jianqiang; Boschin, Giovanna; Lammi, Carmen (Peer reviewed; Journal article, 2023)The present study aimed at characterizing the possible biological activities of the multifunctional low molecular weight fractions (<3 kDa) peptides isolated from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) obtained by enzymatic ...