Effekt av akvakultur på bunnorganismer - sporing i sjøkreps (Nephrops norvegicus) gjennom fettsyreanalyse.
Abstract
I denne studien har man undersøkt om Nephrops norvegicus, også kjent som sjøkreps, beiter på fôrnedfall under oppdrettsanlegg i norske fjorder. Vegetabilske oljer forekommer ikke naturlig i det marine miljø, men brukes i fiskefôret til oppdrettsfisk. Ved å spore vegetabilske fettsyrer gjennom en fettsyreanalyse av leveren til N. norvegicus, vil man kunne finne ut om arten beiter på fôrnedfallet. Sjøkrepsen ble sanket inn med teiner i nærheten av oppdrettsanlegg fra 4 ulike lokaliteter, med to tilhørende kontrollområder plassert 3,47 km og 6,21 km fra nærmeste anlegg. Kontrollområdene var i tillegg plassert motstrøms fra anleggene for å redusere muligheten for påvirkning. Dette ble gjort i samarbeid med lokale krepsfiskere. Prøver hentet fra Romsdalsfjorden ble ekskludert fra de statistiske testene, fordi de hadde usikre måleenheter som ville påvirket resultatet. De statistiske testene ble dermed fremstilt for prøvene hentet fra Vigrafjorden og Grytafjorden, i Møre og Romsdal. Fra fettsyreanalysene kunne man tydelig se at sjøkrepsen beitet på fôrnedfallet fra anleggene. Det ble påvist en høyere konsentrasjon av vegetabilske fettsyrer i sjøkreps fanget ved aktive anlegg. Det var ingen relasjon mellom kjønn og forholdstallet mellom vegetabilske og marine fettsyrer. Derimot ble det påvist en korrelasjon mellom ryggskjoldlengde og forholdstallet av vegetabilske og marine fettsyrer. Ut fra resultatene presentert i studien kan man bekrefte hypotesen om at vi ser en høyere konsentrasjon av vegetabilske fettsyrer i nærheten av oppdrettsanlegg, enn lengre unna. In this study we have investigated whether Nephrops norvegicus, also known as the Norway Lobster, eats feed waste from underneath the fish farms in fjords located in Norway. Vegetable oils do not occur natural in the marine environment, but it is a supplement used in fish feed in aquaculture. Therefore, by tracing vegetable fatty-acids through a fatty-acid-analysis from N. norvegicus liver, we will be able to identify if the species is grazing on feed waste. The Norway Lobster was collected with traps from different fish farm locations. Traps were also placed 3,47 km and 6,21km away from the closest fish farms. This was done to compare the values from N. norvegicus caught close by fish farms, to the reference areas further away. The lobsters were collected with help from local fishermen. The samples collected from Romsdalsfjorden were excluded from the statistical tests, due to uncertain values which would have affected the final result. The statistical tests will therefore only be focused on the samples collected from Vigrafjorden and Grytafjorden, in Møre og Romsdal. From the fatty-acid analysis there is a positive indication that N. norvegicus is grazing on fish feed. It was also proven that individuals collected nearby fish farms with fish in them, had a higher area percentage of vegetable fatty acids compared to individuals collected nearby fish farms without fish in them. There was no relation between sex and the ratio between vegetable and marine fatty acids. However, there was a relation between size and the ratio between vegetable and marine fatty acids. From the results we can accept our hypothesis that we see a higher concentration of vegetable fatty acids nearby fish farms, compared to further away.