Fryselagring av hepatopankreas fra taskekrabbe (Cancer pagurus): En studie på endring i fettsyresammensetning og innhold av frie fettsyrer, samt intravevsvariasjoner.
Abstract
Fettsyresammensetning i en organisme bidrar til økosystemforståelse og gir innsikt i diett og habitat, samt hvilket trofisk nivå en art tilhører. I tillegg kan fettsyresammensetning være indikator for terrestrisk påvirkning, ofte i form av akvakultur. Med en økende oppmerksomhet på bærekraft, kvalitet og håndtering av kommersielle eksportarter, har behovet for en dypere forståelse av biokjemiske aspekter i organismene blitt tydelig. Derfor er nøyaktige metoder ved opparbeiding av prøvemateriale for analyse av fettsyresammensetning, avgjørende for nøyaktige resultater i denne type forskning. I denne studien har effekt av fryselagring (-20°C) på hepatopankreas fra taskekrabbe (Cancer pagurus) blitt analysert ved hjelp av gasskromatografi. I tillegg har studien sett på variasjoner innad i hepatopankreas (intravevsvariasjoner) og endring av andel frie fettsyrer ved fryselagring. Hensikten ved denne studien var å se om fettsyresammensetning endres ved fryselagring, og ut ifra dette bidra til mer kunnskap rundt håndtering og oppbevaring av marint råstoff i forskningsøyemed. Resultatene indikerer sammenheng mellom fryselagring og endring i fettsyreprofil. Det ble funnet en signifikant relativ oppgang i blant annet fettsyrene C18:1n-9 og C18:1n-7, og en signifikant relativ nedgang i blant annet EPA og DHA etter fryselagring. Analyser av ulike deler av hepatopankreas tyder på at dette ikke skyldes intravevsvariasjoner da forskjellene i innhold av ulike fettsyrer mellom individer var i gjennomsnitt 12 ganger større enn forskjellene innad i hepatopankreas. Signifikante endringer i frie fettsyrer som følge av fryselagring ble ikke observert. The fatty acid composition in an organism contributes to ecosystem understanding and provides insights into diet and habitat, as well as the trophic level to which a species belongs. Additionally, fatty acid composition can be an indicator of impact from aquaculture, by stidying content of lipids of terrestrial origin used in fish feed. With increasing attention to sustainability, quality and management of commercial export species, the need for a deeper understanding of the biochemical aspects in organisms have become evident. Therefore, accurate methods in the preparation of sample material for fatty acid composition analysis are crucial for precise results in this type of research. In thus study, the effect of frozen storage (-20°C) on the hepatopancreas from edible crab (Cancer pagurus) has been analysed using gas chromatography. Furthermore, the study has examined intratissue variations and changes in the proportion of free fatty acids during freezing storage. The aim of this study was to investigate whether the fatty acid composition changes upon freezing, and based on this, contribute to more knowledge regarding the handling and storage of marine raw materials for research purposes. The results indicate a relationship between freezing storage and changes in the fatty acid profile. A significant relative increase was observed, among others, in the fatty acids C18:1n-9 and C18:1n-7 and a significant decrease in, among others EPA and DHA after freezing storage. Analyses of various parts of the hepatopancreas suggest that this is not due to intratissue variations, as the differences in the content of different fatty acids between individuals were on average 12 times greater than the differences within the hepatopancreas. Significant changes in free fatty acids as a result of freezing storage were not observed.