Blar i NTNU Open på forfatter "Falch, Eva"
-
Bærekraftig utnyttelse av restråstoff fra torsk (Gadus morhua) – effekt av ulike lagringsbetingelser og sortering på oljekvalitet ved termisk prosessering
Wangbergtrø, Isa-Lill; Landa, Hedda Sofie (Bachelor thesis, 2021)I 2019 ble bare 61% av restråstoffet fra hvitfisk anvendt videre, resten kastes på havet. I denne bacheloroppgaven ble det sett nærmere på utnyttelse av restråstoff fra villfanget Atlantisk torsk (Gadus morhua). Mer spesifikt ... -
Chapter 2. Peptides and Proteins
Rustad, Turid; Falch, Eva; Slizyte, Rasa; Sasidharan, Abhilash (Chapter, 2024) -
A closer look at low trophic level resources: Orange-footed sea cucumber (Cucumaria frondosa) and red sea cucumber (Parastichopus tremulus)
Vu, Dat Trong (Doctoral theses at NTNU;2024:504, Doctoral thesis, 2024)Exploring underutilized resources in the ocean may be a good approach to meet the increasing global food demand. This project has targeted sea cucumbers, a widely utilized resource in Asia. The high utilization and consumption ... -
Effect of Different Drying Methods on the Nutritional Value of Hibiscus sabdariffa Calyces as Revealed by NMR Metabolomics
Marak, Sengnolotha; Shumilina, Elena; Kaushik, Nutan; Falch, Eva; Dikiy, Alexander (Peer reviewed; Journal article, 2021)Red mature calyces of Hibiscus sabdariffa were collected from 16 different locations in Meghalaya, India. Samples were processed using shade drying (SD) and tray drying (TD). NMR spectroscopy was used to assess the metabolic ... -
Enzymatic Hydrolysis of Orange-Footed Sea Cucumber (Cucumaria frondosa)—Effect of Different Enzymes on Protein Yield and Bioactivity
Vu, Dat Trong; Falch, Eva; Elvevoll, Edel Oddny; Jensen, Ida-Johanne (Peer reviewed; Journal article, 2023)While sea cucumber is a food delicacy in Asia, these food resources are less exploited in Europe. The aim of this study was to determine the chemical composition and potential food applications of the less exploited ... -
Enzymatic protein hydrolysis of residual raw materials from poultry - A study of proteases’ selectivity toward collagen and myofibrillar proteins
Dalsnes, Marte Ryen (Master thesis, 2019)Restråstoff fra fjørfeindustrien har en kompleks sammensetning av næringsstoffer som ikke blir fullstendig utnyttet i dagens enzymatiske proteinhydrolyseprosesser. Hovedmålet med denne masteroppgaven var å studere aktiviteten ... -
Exploring the Potential of Atlantic Mesopelagic Species Processed on Board Commercial Fishing Vessels as a Source of Dietary Lipids
Alquiza Madina, Maria; Grimaldo Vela, Eduardo Enrique; Grimsmo, Leif; Toldnes, Bendik; Slizyte, Rasa; Carvajal, Ana Karina; Selnes, Merethe; Schei, Marte; Falch, Eva (Journal article; Peer reviewed, 2024)This study investigates the use of untapped mesopelagic species as a source of long-chain polyunsaturated omega-3 fatty acids (LC n-3 PUFAs) to meet the growing demand. The challenges faced by commercial fishing vessels, ... -
Fish Protein Hydrolysates - two case studies of potential for utilization of rest raw material as food ingredients in Norway and India
Larsen, Frida Holm (Master thesis, 2019)Med en økende verdensbefolkning øker behovet for å redusere matsvinn og bedre utnyttelse av tilgjengelige ressurser. Marint restråstoff inneholder verdifulle næringsstoffer, og interessen for bruk av disse som ingredienser ... -
Fortification of Food with Microencapsulated Omega-3: Consumer Insight and Stability Evaluation
Rugland, Marie Ullestad (Master thesis, 2024)Omega-3 fettsyrer er anerkjent for deres helsefremmende effekter, men en betydelig andel av befolkningen oppfyller ikke de anbefalte kostholdsinntakene. Noen av grunnene til dette er høye sjømatpriser, smakspreferanser og ... -
Holdbarhet, kvalitet og utnyttelse av restråstoff fra hvitfisk med fokus på torskemelke
Einvik, Kristoffer; Berge, Tov Jonsson (Bachelor thesis, 2024)I denne bacheloroppgaven ble det sett på utnyttelse av restråstoff fra hvitfisk med torskemelke i fokus. Formålet var å øke kunnskapen rundt holdbarheten til torskemelke, hvor det var tiltenkt at melke kunne gå til videre ... -
Improved utilization of side-streams from pelagic fish industry by value chain mapping
Skjørbæk, Henriette Nygaard (Master thesis, 2024)Dette masterprojekt er et teoretiske projekt der kortlægger værdikæden for udvalgte pelagiske fisk som sild og makrel. Ved hjælp af kortlægningen kan det vurderes, evaluere og fremme den cirkulære økonomi og reducere spild ... -
“It’s not uncomplicated to say you simply cannot do it like this anymore” – a study of the Norwegian whitefish industry and the potential for improved utilization of rest raw materials
Hjellnes, Veronica (Doctoral theses at NTNU;2021:387, Doctoral thesis, 2021)The Norwegian whitefish industry has long traditions and constitutes an important part of both economy and food production. Whitefish is a collective term for several lean fish species, the most important being cod (Gadus ... -
Kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) som verktøy for prosessvurdering under produksjon av marine omega-3 konsentrat.
Hanssen, Andre (Master thesis, 2018)Denne masteroppgaven har som mål å bruke kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) til å analysere marine omega-3 konsentrater, da spesielt med tanke på kvaliteten og effekten av prosesseringen konsentratene gjennomgår. ... -
Kvalitative analyser av råstoffutnyttelse i land som importerer norsk fisk
Ruland, Haakon Yoo (Bachelor thesis, 2023)Sammendrag I Norge har vi en fiskeindustri som er gode på å utnytte råstoffet, og som opprettholder en bærekraftig produksjon. Vi har en industri som benytter restråstoff, og som sender ulike typer produkt ut, både til det ... -
Lipid quality and utilization of rest raw material from fish processing - Based on the study of two cases: Norwegian herring and Indian surimi
Brustad, Kristin (Master thesis, 2019)Verdens befolkning er i stadig vekst som innebærer et økende behov for mer mat. Årlig skapes det tonnevis av marint restråstoff, og ved en optimal utnyttelse av disse ressursene vil det skapes verdi fremfor avfall. I Norge ... -
Lipids from residual fish raw materials: Quality assessment by advanced analytical methods
Falch, Eva (Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2005:238, Doctoral thesis, 2006) -
Muligheter for økt utnyttelse av restråstoff fra norsk hvitfisk
Iversen, Tor Eivind Solheim (Master thesis, 2024)Denne masteroppgaven tar sikte på å kartlegge holdninger, potensialer og data på utnyttelsesgrad av restråstoff av fisk i Norge og i utlandet. Oppgaven ser også på hva som forhindrer optimal utnyttelse og hvilke tiltak som ... -
Nutritionally Enriched Muffins from Roselle Calyx Extract Using Response Surface Methodology
Marak, Sengnolotha; Kaushik, Nutan; Dikiy, Alexander; Shumilina, Elena; Falch, Eva (Peer reviewed; Journal article, 2022)Hibiscus sabdariffa, often called Roselle, is a flowering plant with a variety of traditional medicinal uses. Its calyx, with a bright and attractive red color, produces a tart and pleasant acidic taste. The purpose of ... -
Optimization for microencapsulation of marine oil
Hestvik, Egil (Master thesis, 2021)Abstract will be available on 2024-06-30 -
Oxidation of Fish Oil and Powder - Exploring Suitable Methods for the Determination of Oxidative Changes in Fish Oil and Powder
Vikingstad, Thea (Master thesis, 2022)Lipidoksidasjon (harskning) er en av hovedårsakene til kvalitetsforringelse i mat, noe som begrenser muligheten for anrikning av marine n-3 fettsyrer i matvarer. De gunstige helseeffektene av langkjeda n-3 flerumettede ...