Browsing NTNU Open by Author "Jakobsen, Anita Nordeng"
Now showing items 21-40 of 67
-
The effect of fishing season and storage conditions on the quality of European plaice (Pleuronectes platessa)
Tsoukalas, Dionysios; Kendler, Sophie; Lerfall, Jørgen; Jakobsen, Anita Nordeng (Peer reviewed; Journal article, 2022)The combined effect of fishing season (September/April) and storage conditions on the quality of European plaice (Pleuronectes platessa) was investigated. Investigated storage conditions were; fillets packaged in vacuum ... -
The effect of food processing factors on the growth kinetics of Aeromonas strains isolated from ready-to-eat seafood
Lee, Hye-Jeong; Tokle, Ingebjørg Fagerheim; Lunestad, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen; Hoel, Sunniva; Jakobsen, Anita Nordeng (Journal article; Peer reviewed, 2022) -
Effect of Season, Fjord Locality and Food Safety Treatment on Microbial Composition of Norwegian Blue Mussels (Mytilus Edulis)
Borthen, Tobias (Master thesis, 2023)Blåskjell (Mytilus edulis) dyrket i Åfjord i Trøndelag i Norge, ble undersøkt fra høsten 2022 til forsommeren 2023. Blåskjellene ble brukt til å utforske ulike sider ved skjelldyrking og tilknyttede effekter på den mikrobielle ... -
Effects of storage temperature on bacterial growth rates and community structure in fresh retail sushi
Hoel, Sunniva; Jakobsen, Anita Nordeng; Vadstein, Olav (Journal article, 2017)Aims This study was conducted to assess the effects of different storage temperatures (4–20°C), on bacterial concentrations, growth rates and community structure in fresh retail sushi, a popular retail product with a ... -
Effekt av innovativ gasspakking på lagringsstabilitet til fiskekaker
Haider, Martin (Master thesis, 2020)Ved å lagre et produkt i en modifisert atmosfære (MA) med økt CO2 nivå er det vist at holdbarheten kan forlenges i næringsmidler. Effekten av modifisert atmosfære pakking (MAP) er hovedsakelig bestemt av gassammensetningen ... -
Fareanalyse for å finne mulige kontamineringspunkter og smitteveier for L. monocytogenes ved produksjon av atlantisk laks (Salmo salar L.)
Lerfall, Jørgen; Hannisdal, Atle; Hoel, Sunniva; Jakobsen, Anita Nordeng; Mehli, Lisbeth; Kjønvik, Elisabeth Hassel (Research report, 2020) -
Feasibility of handheld multispectral imaging for detecting quality parameters and freshness of raw Atlantic salmon (Salmo salar L.) products
Hansen, Marcus Hoff (Master thesis, 2023)I denne oppgaven ble et håndholdt multispektral bildetaker prototype utviklet av Videometer A/S for TraceMyFish forskningsprosjektet, brukt til å teste kvalitetsparametere av 20 laksefileter og 30 hodet-på-sløyet laks. ... -
Fra lærerstyrt undervisning til varierte læringsformer
Jakobsen, Anita Nordeng; Waldenstrøm, Lene (Journal article; Peer reviewed, 2017)Motivasjon er en av de viktigste faktorene for læring. Aktive og varierte læringsformer, samt bruk av formative og hyppige tilbakemeldinger er sentrale ingredienser for å skape motivasjon for læring. Dette var bakgrunnen ... -
Growth and spoilage metabolites production of a mesophilic Aeromonas salmonicida strain in Atlantic salmon (Salmo salar L.) during cold storage in modified atmosphere
Jakobsen, Anita Nordeng; Shumilina, Elena; Lied, Henriette; Hoel, Sunniva (Journal article; Peer reviewed, 2020)Aims The aim of the study was to quantify the growth kinetic parameters and spoilage‐associated metabolites of an inoculated strain of Aeromonas salmonicida in pre‐rigor filleted Atlantic salmon (Salmo salar L.) stored ... -
Growth and Spoilage Potential of an Aeromonas salmonicida Strain in Refrigerated Atlantic Cod (Gadus morhua) Stored under Various Modified Atmospheres
Hoel, Sunniva; Lerfall, Jørgen; Jakobsen, Anita Nordeng (Peer reviewed; Journal article, 2022)Aeromonas spp. are ubiquitous aquatic bacteria, frequently isolated from seafood. The growth and spoilage potential of an inoculated strain of Aeromonas salmonicida (SU2) in Atlantic cod (Gadus morhua) fillets were assessed ... -
Growth kinetics and spoilage potential of Aeromonas salmonicida strain SU2 in pre-rigor filleted back loins of salmon in vacuum and modified atmosphere packaging during cold storage
Lied, Henriette (Master thesis, 2018)Aeromonas spp. are ubiquitous bacteria in all environments and can easily be isolated from aquatic habitats. They have frequently been isolated from seafood and present a potentially food spoilage and food safety hazard ... -
Growth kinetics and spoilage potential of Aeromonas strains isolated from seafood products.
Pedersen, Henrik Arntsen (Master thesis, 2021)Ettersom produksjon av sjømat øker og konsum av rå-ferdig prosesserte produkter blir mer vanlig, øker også behovet for kunnskap om de ulike mikroorganisme som eksisterer på slike produkter. Forringelse er definert som ... -
Impact of soluble gas stabilisation (SGS) technology on the quality of superchilled vacuum-packed salmon portions following different cold chain scenarios
Gurusamy, Revathy; Lerfall, Jørgen; Rotabakk, Bjørn Tore; Jakobsen, Anita Nordeng (Journal article; Peer reviewed, 2024)The soluble gas stabilisation (SGS) technology involves dissolving CO2 into food at low temperatures before packaging. This study examines the impact of SGS on superchilled vacuum-packed salmon portions under varying cold ... -
Impact of soluble gas stabilization (SGS)-based hurdle technologies on the quality of Atlantic Salmon (Salmo salar L.) fillets in the cold chain
Gurusamy, Revathy (Master thesis, 2023)The soluble gas stabilization (SGS) method involves the dissolution of CO2 into the food muscle at low temperatures with elevated pressure. As temperature abuse or fluctuations negatively influence CO2 dissolution, which ... -
Interest, identity and perceptions. What makes a food technologist?
Staberg, Ragnhild Lyngved; Jakobsen, Anita Nordeng; Persson, Rolf Jonas; Mehli, Lisbeth (Peer reviewed; Journal article, 2022)Purpose Previous research shows that identity formation is a crucial bridge between higher education and future employment. The objective of this study was to improve our understanding and knowledge of food technology ... -
Intra-species diversity of growth kinetic parameters of seafood associated Aeromonas strains: effect of food processing factors
Tokle, Ingebjørg Fagerheim (Master thesis, 2021)Aeromonas spp. er en allestedsnærværende bakterieart i vannmiljøer, og har ofte blitt isolert fra RTE fisk og sjømat som fersk laks, sushi og kaldrøkt laks. Aeromonas spp. som er tilstede i disse matvarene utgjør en ... -
Investigation of underutilised marine food resources of the Norwegian Sea: Exploring the factors affecting the microbial community composition, chemical profile, physicochemical attributes, and storage stability of European edible sea urchin (Echinus esculentus) and European plaice (Pleuronectes platessa)
Tsoukalas, Dionysios (Doctoral theses at NTNU;2024:319, Doctoral thesis, 2024)Seafood is among the most traded commodities in today's international markets, with annual global consumption projected to increase in the upcoming years. To meet growing demand while reducing the pressure on overfished ... -
Kan digital samhandling mellom studenteksperter i praksis stimulere til refleksjon, diskusjon og kritisk tenkning?
Langfoss, Kari Helgetun; Mehli, Lisbeth; Jakobsen, Anita Nordeng (Journal article; Peer reviewed, 2023)Arbeidslivspraksis som en integrert del av høyere utdanning kan styrke kandidatenes kvalifikasjoner for arbeidslivet. Praksisbedrifter aktuelle i denne studien er produksjonsbedrifter, forskningsinstitusjoner, laboratorium ... -
Karakterisering av mikrobielt samfunn og forekomst av antibiotikaresistente Escherichia coli i blåskjell (Mytilus edulis)
Holm, Marte Ramstad (Master thesis, 2023)Filterfôringsmekanismen til blåskjell fører til at partikler i miljøet rundt filtreres og oppkonsentreres, og dermed blir blåskjell ansett til å gjenspeile det mikrobielle samfunnet i det marine miljøet. Revanning av ... -
Kartlegging av Listeria monocytogenes i fôr og sjøfase ved produksjon av atlantisk laks (Salmo salar)
Hoel, Sunniva; Jakobsen, Anita Nordeng; Mehli, Lisbeth; Lerfall, Jørgen (Research report, 2021)Forekomst av Listeria monocytogenes er en kjent utfordring i lakseindustrien. Bakterien kan etablere seg i produksjonsmiljøet, kontaminere produkter ved prosessering og utgjøre en potensiell risiko for forbrukere, spesielt ...