Blar i NTNU Open på forfatter "Jakobsen, Anita Nordeng"
-
Effects of storage temperature on bacterial growth rates and community structure in fresh retail sushi
Hoel, Sunniva; Jakobsen, Anita Nordeng; Vadstein, Olav (Journal article, 2017)Aims This study was conducted to assess the effects of different storage temperatures (4–20°C), on bacterial concentrations, growth rates and community structure in fresh retail sushi, a popular retail product with a ... -
Effekt av innovativ gasspakking på lagringsstabilitet til fiskekaker
Haider, Martin (Master thesis, 2020)Ved å lagre et produkt i en modifisert atmosfære (MA) med økt CO2 nivå er det vist at holdbarheten kan forlenges i næringsmidler. Effekten av modifisert atmosfære pakking (MAP) er hovedsakelig bestemt av gassammensetningen ... -
Fareanalyse for å finne mulige kontamineringspunkter og smitteveier for L. monocytogenes ved produksjon av atlantisk laks (Salmo salar L.)
Lerfall, Jørgen; Hannisdal, Atle; Hoel, Sunniva; Jakobsen, Anita Nordeng; Mehli, Lisbeth; Kjønvik, Elisabeth Hassel (Research report, 2020) -
Feasibility of handheld multispectral imaging for detecting quality parameters and freshness of raw Atlantic salmon (Salmo salar L.) products
Hansen, Marcus Hoff (Master thesis, 2023)I denne oppgaven ble et håndholdt multispektral bildetaker prototype utviklet av Videometer A/S for TraceMyFish forskningsprosjektet, brukt til å teste kvalitetsparametere av 20 laksefileter og 30 hodet-på-sløyet laks. ... -
Fra lærerstyrt undervisning til varierte læringsformer
Jakobsen, Anita Nordeng; Waldenstrøm, Lene (Journal article; Peer reviewed, 2017)Motivasjon er en av de viktigste faktorene for læring. Aktive og varierte læringsformer, samt bruk av formative og hyppige tilbakemeldinger er sentrale ingredienser for å skape motivasjon for læring. Dette var bakgrunnen ... -
Growth and spoilage metabolites production of a mesophilic Aeromonas salmonicida strain in Atlantic salmon (Salmo salar L.) during cold storage in modified atmosphere
Jakobsen, Anita Nordeng; Shumilina, Elena; Lied, Henriette; Hoel, Sunniva (Journal article; Peer reviewed, 2020)Aims The aim of the study was to quantify the growth kinetic parameters and spoilage‐associated metabolites of an inoculated strain of Aeromonas salmonicida in pre‐rigor filleted Atlantic salmon (Salmo salar L.) stored ... -
Growth and Spoilage Potential of an Aeromonas salmonicida Strain in Refrigerated Atlantic Cod (Gadus morhua) Stored under Various Modified Atmospheres
Hoel, Sunniva; Lerfall, Jørgen; Jakobsen, Anita Nordeng (Peer reviewed; Journal article, 2022)Aeromonas spp. are ubiquitous aquatic bacteria, frequently isolated from seafood. The growth and spoilage potential of an inoculated strain of Aeromonas salmonicida (SU2) in Atlantic cod (Gadus morhua) fillets were assessed ... -
Growth kinetics and spoilage potential of Aeromonas salmonicida strain SU2 in pre-rigor filleted back loins of salmon in vacuum and modified atmosphere packaging during cold storage
Lied, Henriette (Master thesis, 2018)Aeromonas spp. are ubiquitous bacteria in all environments and can easily be isolated from aquatic habitats. They have frequently been isolated from seafood and present a potentially food spoilage and food safety hazard ... -
Growth kinetics and spoilage potential of Aeromonas strains isolated from seafood products.
Pedersen, Henrik Arntsen (Master thesis, 2021)Ettersom produksjon av sjømat øker og konsum av rå-ferdig prosesserte produkter blir mer vanlig, øker også behovet for kunnskap om de ulike mikroorganisme som eksisterer på slike produkter. Forringelse er definert som ... -
Impact of soluble gas stabilization (SGS)-based hurdle technologies on the quality of Atlantic Salmon (Salmo salar L.) fillets in the cold chain
Gurusamy, Revathy (Master thesis, 2023)The soluble gas stabilization (SGS) method involves the dissolution of CO2 into the food muscle at low temperatures with elevated pressure. As temperature abuse or fluctuations negatively influence CO2 dissolution, which ... -
Interest, identity and perceptions. What makes a food technologist?
Staberg, Ragnhild Lyngved; Jakobsen, Anita Nordeng; Persson, Rolf Jonas; Mehli, Lisbeth (Peer reviewed; Journal article, 2022)Purpose Previous research shows that identity formation is a crucial bridge between higher education and future employment. The objective of this study was to improve our understanding and knowledge of food technology ... -
Intra-species diversity of growth kinetic parameters of seafood associated Aeromonas strains: effect of food processing factors
Tokle, Ingebjørg Fagerheim (Master thesis, 2021)Aeromonas spp. er en allestedsnærværende bakterieart i vannmiljøer, og har ofte blitt isolert fra RTE fisk og sjømat som fersk laks, sushi og kaldrøkt laks. Aeromonas spp. som er tilstede i disse matvarene utgjør en ... -
Kan digital samhandling mellom studenteksperter i praksis stimulere til refleksjon, diskusjon og kritisk tenkning?
Langfoss, Kari Helgetun; Mehli, Lisbeth; Jakobsen, Anita Nordeng (Journal article; Peer reviewed, 2023)Arbeidslivspraksis som en integrert del av høyere utdanning kan styrke kandidatenes kvalifikasjoner for arbeidslivet. Praksisbedrifter aktuelle i denne studien er produksjonsbedrifter, forskningsinstitusjoner, laboratorium ... -
Karakterisering av mikrobielt samfunn og forekomst av antibiotikaresistente Escherichia coli i blåskjell (Mytilus edulis)
Holm, Marte Ramstad (Master thesis, 2023)Filterfôringsmekanismen til blåskjell fører til at partikler i miljøet rundt filtreres og oppkonsentreres, og dermed blir blåskjell ansett til å gjenspeile det mikrobielle samfunnet i det marine miljøet. Revanning av ... -
Kartlegging av Listeria monocytogenes i fôr og sjøfase ved produksjon av atlantisk laks (Salmo salar)
Hoel, Sunniva; Jakobsen, Anita Nordeng; Mehli, Lisbeth; Lerfall, Jørgen (Research report, 2021)Forekomst av Listeria monocytogenes er en kjent utfordring i lakseindustrien. Bakterien kan etablere seg i produksjonsmiljøet, kontaminere produkter ved prosessering og utgjøre en potensiell risiko for forbrukere, spesielt ... -
Mesophilic Aeromonas spp. isolated from ready-to-eat seafood: Insight into antimicrobial resistance, virulence factors, and growth kinetics in food
Lee, Hyejeong (Doctoral theses at NTNU;2023:279, Doctoral thesis, 2023)With the current trend of consuming fresh, natural, and convenient food, ready-to-eat (RTE) seafood, such as sushi, sashimi, or cold-smoked fish products, has gained popularity. Increased consumption of RTE seafood poses ... -
Microbial ecology and food safety of fresh retail sushi
Hoel, Sunniva (Doctoral theses at NTNU;2018:164, Doctoral thesis, 2018)Sushi is a traditional Japanese dish that has become a popular ready-to-eat (RTE) product available in retail stores. Retail sushi is usually offered as complete meals, packed in a plastic lidded tray with a claimed ... -
Microwave Assisted Extraction of Bioactive Compounds from Alaria esculenta, and its Antioxidant and Antimicrobial Properties
Røsten, Synne Hylen (Master thesis, 2023)Makroalger er en rikelig marine art som er kjent for å være rik på bioaktive forbindelser. Imidlertid har utvinning av høykvalitets utbytte av disse forbindelsene vist seg å være utfordrende. Av denne grunn har nye og ... -
Modelling water and salt diffusion of cold-smoked Atlantic salmon initially immersed in refrigerated seawater versus on ice
Chan, Sherry Stephanie; Feyissa, Aberham Hailu; Jessen, Flemming; Roth, Bjørn; Jakobsen, Anita Nordeng; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2022)The effect of dry salting during the cold-smoking process was evaluated on Atlantic salmon initially stored in refrigerated seawater (RSW) or ice. A 2D mathematical model was developed from first principles, simulating the ... -
Nutritional profiling and contaminant levels of five underutilized fish species in Norway
Kendler, Sophie; Thornes, Frida Walle; Jakobsen, Anita Nordeng; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2023)Exploring and making use of underutilized marine resources can be a sustainable approach to achieve future demands of fish consumption by the ever-growing population. Five species, namely European plaice (Pleuronectes ...