Livet er mer enn innsiden av en sengepost
Abstract
Introduksjon: I Norge har det over de siste tiårene blitt en økende andel som rapporterer om psykiske lidelser. Hensikten med denne studien er å opparbeide kunnskap om hvordan ergoterapeuter innen spesialisthelsetjenesten kan styrke ressursene til mennesker med psykiske lidelser i løpet av rehabiliteringsoppholdet. Slik at en kan sikre en god og hensiktsmessig behandling for å best mulig mestre hverdagslivet etter utskrivelse. Formålet med denne bacheloroppgaven i ergoterapi er derfor å undersøke følgende problemstilling: “Hvilke faktorer under rehabiliteringsforløpet bidrar til å styrke et selvstendig, meningsfullt liv for personer med psykiske lidelser?”
Metode: Gjennom å benytte en kvalitativ tilnærming for å besvare problemstillingen har vi valgt å intervjue 4 informanter ved bruk av en semistrukturer intervjuguide. Vi har benyttet Malterud sin systematiske tekstkondensering for å analysere funnene.
Resultat: I studien fant vi tre hovedfunn som vi delte inn i tilhørende underkategorier. Hovedkategoriene var relasjonsbygging, brukermedvirkning og autonomi og aktivitetsbasert tilnærming. Under relasjonsbygging kom det frem at relasjonen var viktig for å danne et godt samarbeid, men at relasjonsbygging kunne være utfordrende. I brukermedvirkning og autonomi var både tvang og makt, og ytre rammer en faktor for informantene å ta hensyn til når det gjaldt behandlingstilbud. Aktivitetsbasert tilnærming omhandlet mestringsfølelse hos pasienten, ergoterapeuters fagkompetanse innenfor dette, og hvilke ressurser som hemmet og fremmet en aktivitetsbasert tilnærming.
Diskusjon: Faktorer som relasjonsbygging, brukermedvirkning og autonomi, og aktivitetsbasert tilnærming er alle viktige deler for å sikre et godt behandlingsforløp for pasienter med en psykisk lidelse. Teori og funn viser at disse faktorene kan styrke motivasjonen og myndiggjøringen til pasienten.
Nøkkelord: Ergoterapi, psykisk helse, rehabilitering, occupational justice.