Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorBjørnåli, Ekaterina
dc.contributor.authorRiset, Helene Vollan
dc.contributor.authorSolem, Camilla Kjellevold
dc.contributor.authorWang, Victoria Liltved
dc.date.accessioned2024-06-14T17:20:25Z
dc.date.available2024-06-14T17:20:25Z
dc.date.issued2024
dc.identifierno.ntnu:inspera:187443299:226143886
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3134148
dc.description.abstractDe kontinuerlige endringene verden står overfor, stiller krav til at samfunnet og spesielt næringslivet tilpasser driften for å imøtekomme dagens behov, uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å tilfredsstille sine behov. Det er avgjørende at samfunnet tar tak i og adresserer globale utfordringer som for eksempel klimaendringer. Virksomheter som evner å tilpasse driften vil kunne styrke sitt omdømme og oppnå en større markedsandel, samtidig som de vil være med på å drive en kritisk samfunnsendring. Denne oppgaven setter søkelys på implementeringen av bærekraft i en stor aktør i næringsmiddelindustrien, og er utarbeidet i samarbeid med Norsk Kylling AS. Norsk Kylling styrer en verdikjede for bærekraftig produksjon av kylling, og ble i 2022 den første produsenten i verden til å legge om hele produksjonen etter den internasjonale dyrevelferdsstandarden for European Chicken Commitment (ECC). Formålet med oppgaven er å undersøke hvordan virksomheten har jobbet med å implementere bærekraft. Vi søker med dette å få bedre innsikt i ansatte og ledelsen sin opplevelse av en slik endringsprosess, samt hvordan virksomheten har jobbet for å håndtere eventuelle utfordringer de har møtt. Forskningen i oppgaven baserer seg på kvalitativ metode. For å belyse problemstillingen på best mulig vis, gjennomførte vi fem dybdeintervjuer med tre ledere og to ansatte fra ulike områder og nivåer i virksomheten. Oppgavens empiriske funn diskuteres i sammenheng med relevant teori innen bærekraft, endringsstrategi og motstand. Oppgaven konkluderer med at Norsk Kylling har oppnådd en vellykket implementering av bærekraft. Det fremkommer av analysen at strategi E har vært effektiv for å lykkes med en endringsomveltning av denne størrelsen. Det vil videre være vesentlig for Norsk Kylling å fortsette arbeidet med bærekraft, da dette er en kontinuerlig prosess hvor det er viktig at alle i virksomheten har en felles forståelse om at endringen er “riktig, viktig og god”.
dc.description.abstractThe continuous changes the world is facing require that society, and especially the business sector, adapts its operations to meet the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their needs. It is crucial that society tackles and addresses global challenges such as climate change. Organizations that adapt their operations will strengthen their reputation and gain a larger market share, while contribution to drive critical societal change. This thesis focuses on the implementation of sustainability in a large enterprise in the food industry, in collaboration with Norsk Kylling AS. Norsk Kylling operates a value chain for sustainable production of chicken, and became in 2022 the first producer in the world to convert its entire production to the international animal welfare standard of the European Chicken Commitment (ECC). The purpose of the assignment is to investigate how the organization has worked to implement sustainability. With this, we seek to gain better insight into employees and management's experience of such a change process, as well as how the organization has worked to deal with any challenges they have encountered. The research in this thesis is based on qualitative methods. To illuminate the research question, we conducted five in-depth interviews with three managers and two employees from different areas and levels of the company. The empirical findings are discussed in the context of relevant theories in sustainability, change strategy and resistance to change. The thesis concludes that Norsk Kylling has achieved a successful implementation of sustainability. The analysis reveals that strategy E has been effective in such a transformative change. It will further be crucial for Norsk Kylling to continue the work on sustainability, as this is a continuous process where it is important that everyone in the organization has a common understanding that the change is "right, important and good".
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan implementeres bærekraft i en stor aktør i næringsmiddelindustrien?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel