Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHertwich, Edgar
dc.contributor.advisorKoslowski, Maximilian
dc.contributor.authorRazina, Lika
dc.date.accessioned2024-03-21T18:19:37Z
dc.date.available2024-03-21T18:19:37Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:150074501:93151681
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3123696
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractSelv om erkjennelsen av klimaendringer er vidt spredt, er spørsmål om tap av biologisk mangfold og skade på økosystemtjenester ikke klar over av flertallet. Artsmangfold karakteriserer stabilitet og bærekraft i økosystemene, og spiller en nøkkelrolle i å opprettholde balanse. Et av hovedtilfellene av skadelig innvirkning på biologisk mangfold er næringsmiddelindustrien. Mat er en ressurs som menneskeheten bruker hver dag gjennom hele livet. Denne studien gjennomførte livssyklusvurdering av 10 utbredte matoppskrifter, som omfattet ingrediensenes produksjon, prosessering, transport og forbruk, og analyserte deres bidrag til tap av biologisk mangfold. Den høyeste innflytelsen har retter som inneholder animalske produkter, som kjøtt, meieri, men korn, nemlig ris, har også en betydelig innvirkning. Elektrisitet har merkbar innvirkning i retter som krever lang tilberedningsprosess. Klimaendringer, landstress og vannstress er midtpunktskategoriene som bidrar mest til tap av biologisk mangfold. Gjennom detaljert analyse av oppskrifters ingredienser, gir undersøkelsen innsikt i miljøkonsekvenser av vanlige kostholdspreferanser, og bidrar til å gjøre bevisste matvalg.
dc.description.abstractWhile acknowledgment of climate change problems are widely spread, issues of biodiversity loss and harm to ecosystem services are not aware by the majority. Species diversity characterizes stability and sustainability of ecosystems, playing a key role in maintaining balance. One of the main cases of detrimental impact on biodiversity is food industry. Food is a resource which humanity use every day throughout entire life. This study conducted life cycle assessment of 10 widespread food recipes, encompassing ingredients' production, processing, transportation, and consumption, analysing their contribution into biodiversity loss. The highest influence have dishes containing animal products, such as meat, dairy, however, grains, namely rice, have a significant impact as well. Electricity has noticeable impact in dishes requiring long cooking process. Climate change, land stress and water stress are the midpoint categories that contribute the most in biodiversity loss. Trough detailed analysis of recipes ingredients, the investigation provides insights of environmental consequences of common dietary preferences, helping to make conscious food choice.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleFrom farm to fork: comparative analysis of biodiversity footprints of selected food recipes.
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel