“We learn it [mathematics] at school so one thinks that one will use it …”: Learners’ beliefs about relevance and importance of learning mathematics.
Journal article, Peer reviewed
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3119811Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Institutt for fysikk [2736]
- Publikasjoner fra CRIStin - NTNU [38683]
Sammendrag
Denne artikkelen viser at når skoleledere og lærere samhandler i et regionalt utviklingsprosjekt som forutsetter bruk av eksterne kunnskapsressurser som kartleggingsdata og kompetansepakker, forholder de seg til kunnskapsressurssene med utgangspunkt i ulike bruksteorier og kunnskapsdiskurser. Resultatet blir at samhandlingen mellom dem i varierende grad gir rom for et epistemisk engasjement som er en forutsetning for at eksterne kunnskapsressurser skal fungere etter intensjonen i lokalt utviklingsarbeid.
Bernsteins (1999) skille mellom vertikal og horisontal kunnskapsdiskurs brukes for å beskrive møtet mellom kunnskap fra forskning og skolens praktiske erfaringskunnskap i det lokale utviklingsarbeidet. Observasjons- og intervjudata fra tre skoler viser at samhandlingsmønstrene som oppstår mellom lærere og skoleledere preges av ulike kunnskapsdiskurser. Når lærere og ledere responderer på hverandres uttalelser fra hver sin kunnskapsdiskurs, oppstår situasjoner preget av epistemiske motspill, der begge parter går i forsvar og utvikler defensive strategier i det lokale skoleutviklingsarbeidet. Epistemisk samspill utvikles i større grad når ledere og lærere sammen undersøker og utforsker eksterne kunnskapsressurser, for å utvikle erfaringsbasert, praksisnær, kontekstavhengig, og til dels taus lokal kunnskap, på tvers av kunnskapsdiskurser.
Det kan se ut som om hvorvidt samarbeidet preges av samspill, eller motspill, har avgjørende betydning for hvilke bruksteorier aktørene velger i møte med eksterne kunnskapsressurser. En forutsetning for at eksterne kunnskapsressurser skal gi mening i lokalt utviklingsarbeid, er at skoleledere og lærere åpner for å undersøke egne handlinger, teste egne vurderinger og forklaringer, og vurdere egen rolle i de utfordringer skolen har.