Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorOlsen, Anna
dc.contributor.advisorSteinert, Martin
dc.contributor.advisorEsmaeilian, Sara
dc.contributor.authorØvrebø, Henrik H.
dc.date.accessioned2024-02-02T18:19:40Z
dc.date.available2024-02-02T18:19:40Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:146039120:35325421
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3115376
dc.description.abstractBærekraftsspørsmål er viktige for designinteressenter. Mattrygghet er avgjørende for menneskers helse og en betydelig bidragsyter til klimaendringer. Matsvinn og emballasjebruk er problemer i dagens matindustri. En potensiell teknologi for å redusere matsvinn og bruke mindre emballasjemateriale er implementeringen av Soluble Gas Stabilization (SGS). SGS er en utvikling av Modified Atmosphere Packaging (MAP) som er i butikker i dag. Her løses bakteriostatisk CO2 opp i et matprodukt for å øke holdbarheten. Tidlig-fase forskning i labratorier i har blitt gjort for å verifisere den mikrobiologiske effektiviteten til SGS. Forskningen er imidlertid begrenset til det biologiske aspektet og utforsker ikke de virkelige implikasjonene og optimaliseringen denne teknologien har potensial til å bli. For eksempel oppnår MAP bakteriostatiske egenskaper etter noen dager, og laboratorieskala SGS oppnår dette etter noen timer, mens ingen forskning har forsøkt å bruke s å lite tid som mulig, f.eks. 5 minutter ved høyt trykk. Derfor, i denne oppgaven, har en eksperimentell tidligfase prototype strømningskammer for SGS blitt utviklet, prototypet og testet. Arbeidet i denne oppgaven er starten på to publikasjoner som skal sendes til Design 2024 og Journal of Food Engineering. Testresultatene i denne oppgaven er et sammenligningseksperiment med eks- isterende statisk SGS behandling. Noe mer utvikling er nødvendig og Strømningskammerdesignet kan hjelpe forskere med å utvikle og optimalisere en måte for at SGS-teknologien blir tatt i bruk i næringsmiddelindustrien.
dc.description.abstractSustainability issues are important for design stakeholders. Food safety is crucial for human health and a significant contributor to climate change. Food waste and packaging usage are problems in today’s food industry. A potential technology to reduce food waste and use less packaging material is the implementation of Soluble Gas Stabilisation (SGS). SGS is a development of Modified Atmosphere Packaging (MAP) seen in stores today, where bacteriostatic CO2 is dissolved into a food product to increase shelf life. Lab-scale, early-phase research has been done to verify the microbiological effectiveness of SGS. However, the research is limited to the biological aspect and does not explore the real-world implications and optimization this technology has the potential to become. E.g, MAP achieves bacteriostatic properties after a few days, and lab-scale SGS achieves this after a few hours, while no research has tried to use as little time as possible, e.g. 5 minutes at high pressures. Therefore, in this thesis, an experimental early-phase prototype SGS flow chamber has been developed, prototyped and tested. The work done in this thesis is the start of two publications going to be submitted to Design 2024 and the Journal of Food Engineering. The experiment conducted in this thesis is a comparison experiment with existing static SGS research. The results suggest some more development is needed before proper amounts of data are able to be collected. The thesis concludes that the flow chamber design may help researchers develop and optimize a way for the SGS technology to be widely adopted in the food processing industry.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleLifting sustainable food science from lab to industry: An experimental study and development of a Soluble Gas Stabilisation (SGS) flow concept using low-cost off-the-shelf components
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel