dc.contributor.advisor | Olsen, Anna | |
dc.contributor.advisor | Steinert, Martin | |
dc.contributor.advisor | Esmaeilian, Sara | |
dc.contributor.author | Øvrebø, Henrik H. | |
dc.date.accessioned | 2024-02-02T18:19:40Z | |
dc.date.available | 2024-02-02T18:19:40Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier | no.ntnu:inspera:146039120:35325421 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/3115376 | |
dc.description.abstract | Bærekraftsspørsmål er viktige for designinteressenter. Mattrygghet er avgjørende for menneskers
helse og en betydelig bidragsyter til klimaendringer. Matsvinn og emballasjebruk er problemer
i dagens matindustri. En potensiell teknologi for å redusere matsvinn og bruke mindre emballasjemateriale er implementeringen av Soluble Gas Stabilization (SGS). SGS er en utvikling av
Modified Atmosphere Packaging (MAP) som er i butikker i dag. Her løses bakteriostatisk CO2
opp i et matprodukt for å øke holdbarheten. Tidlig-fase forskning i labratorier i har blitt gjort for
å verifisere den mikrobiologiske effektiviteten til SGS. Forskningen er imidlertid begrenset til det
biologiske aspektet og utforsker ikke de virkelige implikasjonene og optimaliseringen denne teknologien har potensial til å bli. For eksempel oppnår MAP bakteriostatiske egenskaper etter noen
dager, og laboratorieskala SGS oppnår dette etter noen timer, mens ingen forskning har forsøkt å
bruke s å lite tid som mulig, f.eks. 5 minutter ved høyt trykk. Derfor, i denne oppgaven, har en
eksperimentell tidligfase prototype strømningskammer for SGS blitt utviklet, prototypet og testet.
Arbeidet i denne oppgaven er starten på to publikasjoner som skal sendes til Design 2024 og Journal
of Food Engineering. Testresultatene i denne oppgaven er et sammenligningseksperiment med eks-
isterende statisk SGS behandling. Noe mer utvikling er nødvendig og Strømningskammerdesignet
kan hjelpe forskere med å utvikle og optimalisere en måte for at SGS-teknologien blir tatt i bruk
i næringsmiddelindustrien. | |
dc.description.abstract | Sustainability issues are important for design stakeholders. Food safety is crucial for human health
and a significant contributor to climate change. Food waste and packaging usage are problems in
today’s food industry. A potential technology to reduce food waste and use less packaging material is the implementation of Soluble Gas Stabilisation (SGS). SGS is a development of Modified
Atmosphere Packaging (MAP) seen in stores today, where bacteriostatic CO2 is dissolved into a
food product to increase shelf life. Lab-scale, early-phase research has been done to verify the
microbiological effectiveness of SGS. However, the research is limited to the biological aspect and
does not explore the real-world implications and optimization this technology has the potential to
become. E.g, MAP achieves bacteriostatic properties after a few days, and lab-scale SGS achieves
this after a few hours, while no research has tried to use as little time as possible, e.g. 5 minutes at
high pressures. Therefore, in this thesis, an experimental early-phase prototype SGS flow chamber
has been developed, prototyped and tested. The work done in this thesis is the start of two publications going to be submitted to Design 2024 and the Journal of Food Engineering. The experiment
conducted in this thesis is a comparison experiment with existing static SGS research. The results
suggest some more development is needed before proper amounts of data are able to be collected.
The thesis concludes that the flow chamber design may help researchers develop and optimize a
way for the SGS technology to be widely adopted in the food processing industry. | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | NTNU | |
dc.title | Lifting sustainable food science from lab to industry: An experimental study and development of a Soluble Gas Stabilisation (SGS) flow concept using low-cost off-the-shelf components | |
dc.type | Master thesis | |