Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorJorunn Andrea Brænd
dc.contributor.authorRomulus Yleone Eusebio Cruz
dc.contributor.authorRahel Ftwi Haile
dc.contributor.authorAnatolii Sokhan
dc.date.accessioned2024-01-10T18:19:40Z
dc.date.available2024-01-10T18:19:40Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:155557351:121733249
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3110919
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractSammendrag Bakgrunn: Ifølge Helsedirektoratet (2023), litt over halvparten av pasientene over 67 år som bor på institusjoner i Norge er i fare for underernæring. Helsedirektoratet (2022) beskriver underernæring som en «tilstand der mangel på energi eller protein gir vekttap og redusert muskelmasse som fører til forverret fysisk eller mental funksjon og til dårligere utfall ved sykdom». Hensikt: Hensikten med oppgaven er å belyse hvordan kan sykepleiere forebygge underernæring hos eldre på sykehjem. Metode: Denne oppgaven er en litteraturstudie basert på ni forskningsartikler. Det ble gjort et systematisk søk, utvalg og analyse av artikler. Problemstillingen er diskutert ved bruk av forskningsartikler og relevante teorier. Pensumbøker og andre relevanta materialer er brukt som støtte. Resultat: I denne litteraturstudien har vi kommet frem med tre hovedtemaer og seks undertemaer som er viktig i forebygging av underernæring: 1) Kompetanse: Kunnskap og holdninger, 2) Sykepleiers ansvar: Kartlegging og bruk av screeningverktøy, og 3) Organisatorisk arbeid: Ledelsesansvar, tverrfaglig samarbeid og systematisk og strukturert arbeid Konklusjon: Kunnskap og positive holdninger er sentralt i forebygging av underernæring. Sykepleiers ansvar handler om kartlegging, bruk av screeningverktøy og dokumentasjon. Godt samarbeid med pasient, pårørende, lege og andre personell er også en viktig faktor i forebyggende arbeid på sykehjemmet. Ledelse bør ta ansvaret for at sykepleiere og andre personell har tilstrekkelig kompetanse, tid og ressurs til å gi helhetlig omsorg til sykehjemspasienter. Ledelse bør også iverksette kunnskapsbasert praksis og følge nasjonale retningslinjer innen ernæringsomsorg. Nøkkelord: Underernæring, forebygging, sykepleier, kartlegging, screeningverktøy, kompetanse og faglig ledelse.
dc.description.abstract
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.title«Hvordan kan sykepleiere forebygge underernæring blant eldre på sykehjem?»
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel