Investigation of aggressive behaviour of farmed Atlantic salmon towards different sized cleaner fish models.
Description
Full text not available
Abstract
Bruk av rensefisk for å redusere lakselus innenfor produksjon av Atlantisk laks er blitt en normal praksis i Norge. Industrien opplever utfordringer med høye dødelighetstall og uforklarlige tap av rensefisk. Denne studiens mål er å se om det er en sammenheng mellom aggresjon fra laks og uforklarlige tap av rensefisk. I tillegg vil denne studien prøve å finne ut om andre variabler som lokalitet, størrelse på laks, lys tilgjengelighet, temperatur og tetthet av fisk kan påvirkning på aggresjonen til laksen mot rensefisk. Totalt 11 merder med forskjellig størrelser på laks (450, 600, 1000 og 2600g) på fire forskjellige lokaliteter ble undersøkt. Fire forskjellige størrelser av berggylt modeller (5, 11, 15 og 18 cm) ble dradd gjennom merdene på 6-7 meters dybde ved hjelp av en kamerarigg. Modellene ble filmet ved bruk av 2 kamera og antall bitt for hver modell ble registrert. Det ble registrert bitt mot alle modellene, den minste modellen fikk flest og antall bitt gikk nedover ettersom modellstørrelsen økte. Omtrent 60% av bittene ble gjort mot modellen på 5 cm (2680 bitt), 30 % mot 11 cm modellen (1326 bitt), 9% mot 15 cm modellen (414 bitt) og bare 1% mot den største modellen på 18 cm (69 bitt). Den minste modellen mottok oftere fullstendige bitt hvor laksen fikk lukket munnen over den, mens de større modellene fikk oftere ufullstendige bitt hvor laksen bare berørte modellen med munnen uten å faktisk bite over den. Omtrent 90 % av de registrerte bittene ble gjort under høy tetthet. Det ble derimot ikke funnet noen tydelig sammenheng mellom antall bitt og de andre variablene. Antall bitt som ble registrert i de forskjellige merdene varierte fra 17 til 1452 bitt og antallet kunne være høyt eller lavt uavhengig av selve størrelsen på fisken. Resultatene fra denne studien viser til at aggresjon fra laks mot rensefisk er kompleks og dynamisk og at aggresjon mot rensefisk trolig forekommer og kan kobles med noen av de uforklarlige tapene av rensefisk. Videre forskning kreves for å kunne fastslå hvilke faktorer som bidrar til økt aggresjon mot rensefisk. Cleaner fish are used to reduce sea lice infection within the Atlantic salmon production in Norway. The industry is undergoing high numbers of mortalities and some inexplicable losses of cleaner fish. This study aims to investigate if there is a potential link between salmon aggression and inexplainable losses of cleaner fish. Additionally, this study will try to examine if other variables such as the location of the sites, fish size, light intensity, temperature, and fish density influence aggression levels from the salmon. A total of 11 cages with variable fish sizes (450 g, 600g, 1000g, and 2600g) located at four distinct sites within Møre og Romsdal county, Norway, were investigated. Ballan wrasse models of four different sizes (5 cm, 11 cm, 15 cm, and 18 cm) were deployed and dragged back and forth within the cages at approximately 6-7 meters depts. The number of bites was recorded using a camera rig with two GoPro cameras. The salmon did perform bites toward all the models, the smallest model got bitten the most, and the number of bites did decrease as the models got bigger. The smallest model also got a higher frequency of complete bites compared to the bigger ones; approximately 60% of the bites were done towards the smallest model with the size of 5 cm (2680 bites), 30% towards the 11 cm model (1326 bites, 9% towards the 15 cm model (414 bites and only 1% towards the 18 cm model (69 bites). The smallest model got more complete bites than the larger models, and the larger models often touched the salmon's mouth without the salmon biting into the model. Most of the attacks were done during high densities (90%). However, there was not found any clear correlation between the other variables, such as the location of the sites, fish size, light intensity, and temperature. The number of bites in each cage ranged from 17 bites at the lowest to 1452 at the highest; this shows that the aggression towards the cleaner fish is complex and dynamic. The findings from this study suggest that there can be a link between salmon aggression and the inexplicable loss of cleaner fish and that aggression toward the cleaner fish can be reduced by increasing the size of the cleaner fish. Further research is needed to clarify which factors affect aggression towards the cleaner fish to ensure welfare and, at the same time, retain the efficiency of the cleaner fish.