Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorGabrielsen, Ida Malen
dc.contributor.authorMelhus, Kaia
dc.contributor.authorMesselt Maria Bergliot Vennesland
dc.date.accessioned2023-07-20T17:19:22Z
dc.date.available2023-07-20T17:19:22Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:146721298:147643720
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3080548
dc.description.abstractBakgrunn: Risikoen for underernæring øker med alderen. Med en økende andel eldre i samfunnet, er det derfor nødvendig å ta tak i underernæring som et alvorlig helseproblem. Aktuelle tiltak og tilnærminger må implementeres for å forebygge underernæring på sykehjem, og her spiller sykepleiere en viktig rolle. I arbeidet med forebygging kan sykepleierne benytte en personsentrert tilnærming. Hensikt: Belyse hvordan sykepleiere kan arbeide forebyggende mot underernæring på sykehjem, med fokus på personsentrert omsorg. Metode: En systematisk litteraturstudie basert på åtte ulike forskningsartikler. Litteratursøket ble gjennomført i april 2023. Annen relevant litteratur og egne erfaringer fra praksis ble benyttet i oppgaven. Resultat: Tre temaer ble identifisert: økt kunnskap om ernæring, fokus på individuelle preferanser og tilretteleggelse av et sosialt spisemiljø. Det ble avdekket en begrenset ernæringskompetanse og paternalistiske holdninger hos sykepleiere, noe som kan påvirke ernæringsomsorgen. Implementering av personsentrert omsorg og individuelt tilpassede intervensjoner kan resultere i økt matinntak. Likedan kan intervensjoner som legger til rette for et godt sosialt måltidsfellesskap øke matinntaket. Konklusjon: Studien viser at sykepleiere kan forebygge underernæring på sykehjem ved å implementere personsentrerte intervensjoner. For å oppnå dette er det behov for økt ernæringskompetanse blant sykepleiere, involvering av beboeres preferanser i beslutning om mat og meny, samt tilretteleggelse av et godt sosialt spisemiljø ved å oppmuntre til samspising og inkludere familie og frivillige. Ytterligere ressurser og forskning er nødvendig for å oppnå optimal personsentrert ernæringsomsorg. Nøkkelord: Sykepleie, forebygge, underernæring, sykehjem, eldre, personsentrert omsorg
dc.description.abstractBackground: The risk of undernutrition increases with age. With an increasing percentage of elderly, is it nececary to address undernourishment as a significant health issue. Appropriate interventions and approaches need to be implemented to prevent undernutrition in nursing homes, where nurses play a crucial role. Nurses can use a person-centered approach to prevent undernutrition. Aim: The aim of this study is to investigate how nurses can prevent undernutrition in nursing homes, with a focus on person-centered care. Method: A systematic literature study based on eight different research articles. The literature search was conducted in April 2023. Additional literature and personal experiences from nursing education were included in the study. Results: Three themes were identified: increased nutritional knowledge, focus on individual preferences and creation of a social dining environment. It was revealed that nurses have a limited nutritional knowledge and paternalistic attitude, which can affect nutritional care. To implement person-centered care and interventions based on individual preferences can result in increased food intake. Similarly, interventions that create a social eating environment can also increase food intake. Conclusion: This study demonstrates that nurses can prevent undernutrition in nursing homes by implementing person-centered interventions. To achieve this, there is a need for increased nutritional knowledge among nurses, and involvement of residents' preferences in decisions about food and menus. Creation of a supportive social dining environment by promoting communal dining and involving family and volunteers will also assist in this goal. More resources and research are necessary to achieve optimal person-centered nutritional care. Keyword: nurse, prevent, undernutrition, nursing home, elderly, person-centered care
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleiere forebygge underernæring på sykehjem, med fokus på personsentrert omsorg?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel