Underernæring hos pasienter med kols
Description
Full text not available
Abstract
Bakgrunn: Kols er en stor folkehelseutfordring som påvirker millioner av mennesker. Tall fra 2019 viser at 3.23 millioner døde av kols på verdensbasis, som gjør sykdommen til den tredje ledende dødsårsaken i verden. 25-40% av pasienter med alvorlig grad av kols er underernærte. Både kols og underernæring fører til økt sykelighet og dødelighet, som resulterer i lengre sykehusopphold, flere reinnleggelser og økte helsekostnader.
Hensikt: Hensikten med denne avgrensede litteraturstudien er å undersøke hvilke tiltak sykepleiere kan iverksette for å sikre ernæringsbehovet til underernærte pasienter med kols innlagt på sykehus.
Metode: En avgrenset litteraturstudie som baserer seg på åtte utvalgte forskningsartikler, pensumlitteratur og annen aktuell faglitteratur.
Resultat: Pasienter med kols har et økt energibehov på grunn av sykdomsrelaterte symptomer, i tillegg kan fysiske plager som hoste, dyspné og problemer med munnhelse gjøre matinntaket utfordrende. Sykepleiere har manglende kompetanse og tar for liten grad det faglige ansvaret som påvirker ernæringsstatusen til pasientene negativt.
Konklusjon: Tidlig identifisering av risiko for underernæring er viktig slik at man får iverksatt tiltak fortløpende. Dette vil ha positiv innvirkning på liggetiden til pasientene, helsekostnader og det reduserer sjansen for forverring av sykdommen. Sykepleierne har en sentral rolle i dette arbeidet, og det er viktig at de er klar over rollen sin og vet hva som innebærer i det faglige ansvaret.
Nøkkelord: Kols, underernæring, ernæringsstatus, sykepleie, faglig ansvar Background: COPD is a major public health issue which affects millions of people. Data from 2019 shows that 3.23 million people died of COPD worldwide, which makes it the third leading cause of death globally. 25-40% of patients with severe COPD are malnourished. Both COPD and malnutrition contribute to increased morbidity and mortality, which results in longer hospital stays, more readmissions, and increased healthcare costs.
Aim: The aim of this limited literature study was to investigate which interventions nurses can implement to ensure that the nutritional needs of malnourished patients with COPD admitted to hospitals are met.
Method: A limited literature study based on eight selected research articles, curriculum literature and other relevant literature.
Result: Patients with COPD have increased need of energy due to disease-related symptoms. Additionally, physical discomforts such as coughing, dyspnea, and oral health issues can pose challenges to food intake. Healthcare professionals lack competence and professional responsibility, which negatively affects the nutritional status of the patients.
Conclusion: Early identification of risks is important to initiate interventions consecutively. This will positively impact patients’ length of stay, healthcare costs and reduce the chance of a worsening of the disease. Nurses have a significant role in this work, and it is important that they are aware of their role and what kind of responsibility it requires.
Keywords: COPD, malnutrition, nutritional state, nursing, academic responsibility