dc.contributor.advisor | Madadlou, Ashkan. | |
dc.contributor.advisor | Aachmann, Finn Lillelund. | |
dc.contributor.advisor | Courtade, Gaston. | |
dc.contributor.author | Traa, Hedda Fosseng. | |
dc.contributor.author | Winsnes, Sofie Solås. | |
dc.contributor.author | Øvrelid, Ida Viktoria Pilskog. | |
dc.date.accessioned | 2023-07-11T17:23:47Z | |
dc.date.available | 2023-07-11T17:23:47Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier | no.ntnu:inspera:140792035:149018808 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/3077925 | |
dc.description.abstract | Bakgrunn - Kitin er et polysakkarid som det finnes rikelig av i naturen. Det kan ekstraheres fra melorm
og brukes i næringsmiddelindustrien.
Mål - Målet for prosjektet var å ekstrahere kitin fra melorm og melormskall ved hjelp av en kjemisk og
en enzymatisk protokoll.
Materialer og metoder - Råstoffet ble analysert med Kjeldahls metode og CHNS. En kjemisk og en
enzymatisk prosedyre ble gjennomført for å ekstrahere kitin. CHNS ble brukt for å karakterisere ekstraktene og supernatantene. Det ble og brukt en analyse for amindeteksjon med OPA-reagens for begge
prøvene.
Resultat - Proteininnholdet i melormen ble 59.50% med Kjeldahl og 68.20% med CHNS. I skallet ble
det 49.8% med Kjeldahl og 59.70% med CHNS. Kjemisk ekstrahert skallprøve hadde 65.70% protein og
melormprøven hadde 68.80%. Supernatanten fra kjemisk behandlet skallprøve inneholdt 56.20% protein og supernatanten fra kjemisk behandlet melormprøve inneholdt 59.90% protein. Proteininnholdet for melormprøven fra enzymatisk ekstraksjon ble 55.20%, og 59.60% for kjemisk ekstrahert skallprøve. Supernatanten fra enzymatisk behandlet skallprøve inneholdt 59.30% protein, og tilsvarende
behandlet melormprøve inneholdt 59.40%. Forholdet mellom karbon/nitrogen var 6.24±0.36 i skallprøve fra enzymatisk ekstraksjon, 4.46±0.03 i supernatanten for skallprøve fra enzymatisk ekstraksjon,
5.12±0.24 i melormprøve fra enzymatisk ekstraksjon og 4.62±0.16 i supernatanten fra melormprøve fra
enzymatisk ekstraksjon. Forholdet mellom karbon/nitrogen var 5.25±0.04 i skallprøven fra kjemsik ektraskjon, 4.91±0.14 for supernatanten fra skallprøven fra kjemisk ektraskjon, 5.50±0.04 i melormprøven
fra kjemisk ekstraksjon og 4.75±0.01 i supernatanten fra kjemisk ekstrahert melormprøve.
Konklusjon - Det var ingen bemerkelsesverdige forandringer i sammensetningen av ekstraktene. Tilstedeværelse av p | |
dc.description.abstract | Background - Chitin is a polysaccharide that can be utilised in the food industry that can be extracted
from mealworm.
Aim - The aim of the project was to chemically and enzymatically extract chitin from mealworm and its
exoskeleton.
Materials and method - The raw materials were analysed with Kjeldahl method and CHNS. A chemical
and enzymatic protocol was used to extract chitin. CHNS analysis was used to characterise the extracts
and the supernatants. Amine detection analysis was also used to characterise the supernatants and the
raw materials.
Results - The protein content of the mealworm was calculated to 59.50% with Kjeldahl and 68.20% with
CHNS. For the exoskeleton the protein content was calculated to 49.8% with Kjeldahl and 59.70% with
CHNS. The protein content from the chemical extraction was calculated to 65.70% for the exoskeleton
and 68.80% for the mealworm. In the chemical extraction, the protein content from the supernatants
were 56.20% for the exoskeleton and 59.90% for the mealworm. The protein content from the enzymatic
method was 59.60% for the exoskeleton and 55.20% for the mealworm. For the supernatants from the
enzymatic extraction the protein content was calculated to 59.30% for the exoskeleton and 59.40% for
the mealworm. From the enzymatic extraction, the carbon/nitrogen ratio was 6.24±0.36 for the exoskeleton, 4.46±0.03 for the exoskeleton supernatant, 5.12±0.24 for the mealworm and 4.62±0.16 for the
mealworm supernatant. For the chemical extracton, the carbon/nitrogen ratio was 5.25±0.04 for the
exoskeleton, 4.91±0.14 for the supernatant of exoskeleton, 5.50±0.04 for the mealworm and 4.75±0.01
for the mealworm supernatant.
Conclusion - There were no notable differences in the composition of the extracts. The presence of
protein in the supernatants show that the protein content in the extracts could be lower than the raw
materials | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | NTNU | |
dc.title | Sammenligning av kjemisk og enzymatisk ekstraksjonsmetoder for melorm Tenebrio molitor og melormskall | |
dc.type | Bachelor thesis | |