• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fakultet for naturvitenskap (NV)
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap
  • View Item
  •   Home
  • Fakultet for naturvitenskap (NV)
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sammenligning av kjemisk og enzymatisk ekstraksjonsmetoder for melorm Tenebrio molitor og melormskall

Traa, Hedda Fosseng.; Winsnes, Sofie Solås.; Øvrelid, Ida Viktoria Pilskog.
Bachelor thesis
Thumbnail
View/Open
no.ntnu:inspera:140792035:149018808.pdf (2.036Mb)
no.ntnu:inspera:140792035:149018808.zip (5.951Mb)
URI
https://hdl.handle.net/11250/3077925
Date
2023
Metadata
Show full item record
Collections
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap [1500]
Abstract
Bakgrunn - Kitin er et polysakkarid som det finnes rikelig av i naturen. Det kan ekstraheres fra melorm

og brukes i næringsmiddelindustrien.

Mål - Målet for prosjektet var å ekstrahere kitin fra melorm og melormskall ved hjelp av en kjemisk og

en enzymatisk protokoll.

Materialer og metoder - Råstoffet ble analysert med Kjeldahls metode og CHNS. En kjemisk og en

enzymatisk prosedyre ble gjennomført for å ekstrahere kitin. CHNS ble brukt for å karakterisere ekstraktene og supernatantene. Det ble og brukt en analyse for amindeteksjon med OPA-reagens for begge

prøvene.

Resultat - Proteininnholdet i melormen ble 59.50% med Kjeldahl og 68.20% med CHNS. I skallet ble

det 49.8% med Kjeldahl og 59.70% med CHNS. Kjemisk ekstrahert skallprøve hadde 65.70% protein og

melormprøven hadde 68.80%. Supernatanten fra kjemisk behandlet skallprøve inneholdt 56.20% protein og supernatanten fra kjemisk behandlet melormprøve inneholdt 59.90% protein. Proteininnholdet for melormprøven fra enzymatisk ekstraksjon ble 55.20%, og 59.60% for kjemisk ekstrahert skallprøve. Supernatanten fra enzymatisk behandlet skallprøve inneholdt 59.30% protein, og tilsvarende

behandlet melormprøve inneholdt 59.40%. Forholdet mellom karbon/nitrogen var 6.24±0.36 i skallprøve fra enzymatisk ekstraksjon, 4.46±0.03 i supernatanten for skallprøve fra enzymatisk ekstraksjon,

5.12±0.24 i melormprøve fra enzymatisk ekstraksjon og 4.62±0.16 i supernatanten fra melormprøve fra

enzymatisk ekstraksjon. Forholdet mellom karbon/nitrogen var 5.25±0.04 i skallprøven fra kjemsik ektraskjon, 4.91±0.14 for supernatanten fra skallprøven fra kjemisk ektraskjon, 5.50±0.04 i melormprøven

fra kjemisk ekstraksjon og 4.75±0.01 i supernatanten fra kjemisk ekstrahert melormprøve.

Konklusjon - Det var ingen bemerkelsesverdige forandringer i sammensetningen av ekstraktene. Tilstedeværelse av p
 
Background - Chitin is a polysaccharide that can be utilised in the food industry that can be extracted

from mealworm.

Aim - The aim of the project was to chemically and enzymatically extract chitin from mealworm and its

exoskeleton.

Materials and method - The raw materials were analysed with Kjeldahl method and CHNS. A chemical

and enzymatic protocol was used to extract chitin. CHNS analysis was used to characterise the extracts

and the supernatants. Amine detection analysis was also used to characterise the supernatants and the

raw materials.

Results - The protein content of the mealworm was calculated to 59.50% with Kjeldahl and 68.20% with

CHNS. For the exoskeleton the protein content was calculated to 49.8% with Kjeldahl and 59.70% with

CHNS. The protein content from the chemical extraction was calculated to 65.70% for the exoskeleton

and 68.80% for the mealworm. In the chemical extraction, the protein content from the supernatants

were 56.20% for the exoskeleton and 59.90% for the mealworm. The protein content from the enzymatic

method was 59.60% for the exoskeleton and 55.20% for the mealworm. For the supernatants from the

enzymatic extraction the protein content was calculated to 59.30% for the exoskeleton and 59.40% for

the mealworm. From the enzymatic extraction, the carbon/nitrogen ratio was 6.24±0.36 for the exoskeleton, 4.46±0.03 for the exoskeleton supernatant, 5.12±0.24 for the mealworm and 4.62±0.16 for the

mealworm supernatant. For the chemical extracton, the carbon/nitrogen ratio was 5.25±0.04 for the

exoskeleton, 4.91±0.14 for the supernatant of exoskeleton, 5.50±0.04 for the mealworm and 4.75±0.01

for the mealworm supernatant.

Conclusion - There were no notable differences in the composition of the extracts. The presence of

protein in the supernatants show that the protein content in the extracts could be lower than the raw

materials
 
Publisher
NTNU

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit