Show simple item record

dc.contributor.advisorKnardal, Per Ståle
dc.contributor.authorRystad, Charlotte
dc.date.accessioned2023-01-03T18:19:30Z
dc.date.available2023-01-03T18:19:30Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:120783675:121840672
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3040798
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractBærekraft er et begrep vi stadig kommer over, nesten uansett hvor man ser. På bedrifters nettsider kan man ofte finne en egen seksjon dedikert til deres arbeid med bærekraft. For at vi skal nå klimamålene, er vi avhengige av at vi får redusert våre klimagassutslipp. En faktor som er avgjørende for å nå bærekraftsmålene, er å ha en bærekraftig matproduksjon. Motivasjonen for denne studien er å få et innblikk i hvordan en bedrift som lever av og for naturen arbeider med bærekraft. Formålet med oppgaven er å se på hvordan økonomistyring brukes til å fremme bærekraft i en bedrift som driver med havfiske. Basert på dette, har jeg formulert problemstillingen: Hvordan bruker en fiskeribedrift økonomistyring for å drive bærekraftsarbeid? For å besvare problemstillingen, har jeg benyttet en kvalitativt casestudie av en fiskeribedrift. Jeg har intervjuet fire informanter fra ulike deler av bedriften, for å få fram ulike erfaringer innenfor bærekraftsarbeid. De empiriske funnene i forskningsprosjektet diskuteres i lys av Levers of Control-rammeverket til Robert Simons. Funnene fra studien viser at fiskeribedriften mangler tydeligere styring fra ledelsen når det kommer til bærekraftig drift. Selskapet sitter på mange gode holdninger og verdier omkring bærekraft allerede, men de mangler i stor grad å formalisere dette. I første omgang burde de utvikle en tydelig strategi for bærekraftsarbeid. De bør fange opp alle de bærekraftige verdiene selskapet allerede besitter, og kommunisere de tydelig. Deretter vil de kunne dra stor nytte av å fastsette prestasjonsmål. De kan også utvide reguleringene som omhandler bærekraft, fra å bare være reguleringer utenfra. Til slutt vil selskapet kunne finne sin balanse mellom begrensninger og positiv kommunikasjon av bærekraftige verdier.
dc.description.abstractSustainability is a term we often come upon, almost everywhere you look. On corporate websites you can often find a section dedicated to their work with sustainability. If we are to reach the climate-goals, we depend on reducing our carbon footprint. A defining factor in achieving this is having sustainable food production. The goal of this study is to get insight in how a business that lives off and for nature work towards sustainability. The purpose of this text is to see how economical management is used to promote sustainability in a sea fishing business. Based on this, the text aims to answer the issue: How does a fishing company use management accounting in its work towards sustainability? To answer this issue I have used a qualitative case study on a fishing company. I have interviewed four informants from different parts of the company, to discover different experiences within sustainable work. The empirical discoveries in this research project are discussed in light of the Levers of control-framework from Robert Simons. The research shows that the corporation lacks clear direction from the management when it comes to sustainable work. The corporation holds good values in and around sustainability, but they are yet to formalize it in a larger way. The first step they should take is developing a clear strategy for working towards sustainability. From there they may benefit greatly from setting performance goals. They may also expand their regulations around sustainability, adding their own instead of only having external regulations. Lastly the corporation can find their balance between limitations and positive communication about their values on sustainability.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleBærekraft i en fiskeribedrift
dc.typeMaster thesis


Files in this item

FilesSizeFormatView

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record