Evolusjonær eller epistemisk diskordans? Steinalderdiettens mange ansikt
Peer reviewed, Journal article
Published version
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
Original version
Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE). 2022, 20 (2), 3-11. https://doi.org/10.18261/ntfe.20.2.2Abstract
Steinalderdietten er en populær alternativ diett inspirert av teorier om hva våre forfedre spiste før neolittisk tid. Den baserer seg på en antatt uoverensstemmelse mellom menneskets gener og våre moderne omgivelser, noe som igjen kan gi økt sykdomsrisiko. Det finnes i dag en rekke ulike definisjoner av hva steinalderdietten er, både i og utenfor forskningslitteraturen, og mange av dem befinner seg langt unna opprinnelige estimater av et paleolittisk næringsinntak og dagsaktuelle observasjoner fra jeger- og sankersamfunn. Det som i utgangspunktet ble ansett som et kosthold bestående av en betydelig mengde karbohydrater og lite mettet fett ble senere kjent for å begrense karbohydrater og ha en mer liberal tilnærming til fettinntak, før det de siste årene har oppstått svært restriktive tilnærminger hvor nærmest alt av planter utelukkes. Det finnes i dag ingen etablert operasjonell definisjon av steinalderdietten, noe som kan være utfordrende for både forskere og følgere av dietten. Ettersom steinalderdiettens utvikling er basert på ulike tolkninger av ernæringsvitenskapelige konsepter, er det imidlertid mulig å anslå hvilke varianter som ligger nærmest den etablerte evidensen og hvorvidt disse bør hensyntas i offisielle kostråd.