Show simple item record

dc.contributor.advisorSønstebø, Ole Jakob
dc.contributor.authorHenden, Mats
dc.date.accessioned2022-11-08T18:19:42Z
dc.date.available2022-11-08T18:19:42Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:112633268:114427465
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3030763
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractA value chain analysis was conducted at Nordic Halibut AS where all major processes are briefly summarized and investigated in terms of alternatives and priorities. Four departments were discussed and a selection of priorities and required investments have been presented for each department. Total production cost per unit or kilogram was used as a standard to delegate value of alternative production methods. This work has had a major focus on the biological aspect of production while attempts to value experiments regarding this aspect has been presented. Opportunities at Midsund Department, such as hormonal induced ovulation of brood fish and deep-water conditions for increased halibut survival, have been presented while tailoring of a new individual-based stripping regime is suggested to be prioritized. Askøy Department was investigated and discussed with emphasis on start-feeding mortality and experimental designs adequate to further unravel causation of the start-feed phase bottleneck. Averøy Department has been analysed in terms of water conditions and how implementation of stable water temperature and total gas pressure could affect future survival and data collection. Eide Department was assessed in relation to work routines and technological opportunities that could alleviate workload, reduce farming costs, and/or optimise routines. Heightened production was seen at all departments over a three-year period and increasing storage capacity is found to be one of the main priorities that requires assessment at Nordic Halibut.
dc.description.abstractDet er gjennomført en verdikjedeanalyse ved Nordic Halibut AS hvor alle større prosesser kort blir oppsummert og undersøkt med tanke på alternativer og prioriteringer. Fire avdelinger er diskutert og et utvalg prioriteringer og nødvendige investeringer er presentert for hver avdeling. Total produksjonskostnad per enhet eller kilo har blitt brukt som standard for å delegere verdi av alternative produksjonsmetoder. Dette arbeidet har hatt et stort fokus på det biologiske aspektet ved produksjon, mens forsøk på å verdsette eksperimenter angående dette aspektet har blitt presentert. Muligheter ved Midsund avdeling, som hormonell indusert eggløsning av stamfisk og dypvannsforhold for økt kveiteoverlevelse har blitt presentert samtidig som skreddersøm av et nytt individbasert stripperegime foreslås som prioritering. Askøy avdeling ble undersøkt og diskutert med vekt på start-fôringsdødelighet og eksperimentelle design tilstrekkelig til å avdekke årsaksforhold til start-fôrfasens flaskehals. Averøyavdelingen er analysert med tanke på vannforhold og hvordan implementering av stabil vanntemperatur og totalt gasstrykk kan påvirke fremtidig overlevelse og datainnsamling. Eideavdelingen ble vurdert i forhold til arbeidsrutiner og teknologiske muligheter som kunne lette arbeidsbelastningen, redusere oppdrettskostnader og/eller optimalisere rutiner. Økt produksjon ble sett ved alle avdelinger over en treårsperiode og økt lagringskapasitet er funnet til å være en av hovedprioriteringene som krever vurdering hos Nordic Halibut.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleProduction Analysis and Valuation of Alternatives in Nordic Halibut AS
dc.typeMaster thesis


Files in this item

FilesSizeFormatView

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record