Klimagassevaluering av etasjeskillere i betong
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3021903Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Byggebransjen, med betong og betongproduksjon i spissen, står for en stor andel av verdens klimagassutslipp. Ettersom den globale oppvarmingen fortsetter å øke, er det nødvendig å gjøre byggebransjen til en mer bærekraftig sektor. Som en del av dette, har det blitt utviklet mer miljøvennlige løsninger som blant annet betong med lavere $CO_2$-utslipp. I dag fokuseres det hovedsakelig på materialvalg ved prosjektering av betongkonstruksjoner, men det er også interessant å undersøke om valg av etasjeskiller kan gi like stor klimagassgevinst, og hvordan dette kan oppnås.
For å få størst gevinst er det hensiktsmessig å se på optimalisering der volum og dermed utslippet er størst. I boligbygg er det etasjeskillerne som utgjør størst volum. Denne oppgaven tar for seg klimagassutslippet fra etasjeskillere, og undersøker hvilke parametere som har innvirkning på utslippet og hvordan det kan reduseres. Utslippet i denne oppgaven måles i CO2-ekvivalenter, og beregnes basert på verdier fra EPD-Norge og Norsk betongforenings publikasjon NB37.
Det er sett på tre ulike typer etasjeskillere som er aktuelle å bruke i et boligbygg: flatdekker, hulldekker og plattendekker. Det er gjort håndberegninger i bruddgrensetilstand med vurderinger rundt forskjellig type armering og betong. Det er valgt å fokusere på bransjebetong definert etter NB37 og lavkarbonbetong. Armeringstypene det er sett på er slakk-, spenn- og fiberarmering. For hulldekket er det vurdert ulike bjelker som opplegg, betongbjelkene LB og DLB, stålbjelkene IPE og HSQ, og deltabeam.
Resultatene av klimagassberegningene viser at valg av etaskjeskillerløsning potensielt kan gi store besparelser i klimagassutslippet. Av etasjeskillerløsningene som blir vurdert, er hulldekket det mest miljøvennlige alternativet og slakkarmert plattendekket det minst miljøvennlige. Hulldekket har et utslipp som er 36,9% lavere enn det slakkarmerte plattendekket. Videre viser resultatene en tydelig gevinst ved å redusere mengden betong, da betong utgjør en stor andel av etasjeskillernes totale volum. Utslipp fra betong utgjør 86-95% av det totale utslippet, avhengig av type etasjeskiller.
Oppgaven viser at klimagassutslippet fra boligbygg i betong kan reduseres ved å bruke tid og ressurser i prosjekteringsfasen. Valg av etasjeskilleløsning har stor påvirkning på utslippet og det er store miljøgevinster ved valg av den mest egnede løsningen. De viktigste parameterne for å redusere utslipp fra de ulike etasjeskillerløsningene er betongmengde og betongtype.