Betydning av snusbruk for fertilitet hos par som tilbys assistert befruktning.
Abstract
Sammendrag
Problemstilling: Denne masteroppgaven er en observasjonsstudie, og en del av en prospektivobservasjonsstudie «Effekt av snus på fruktbarhet» av Stevanovic, som pågår vedFertilitetsseksjonen, St Olavs hospital i Trondheim. Hensikten med studien gjort imasteroppgaven, var å se om det er en sammenheng mellom snusbruk og resultat etterbehandling med assistert befruktning, og å øke kunnskapsgrunnlaget for råd- og veiledningfor de som ønsker å få barn.
Bakgrunn: I Norge opplever omtrent hvert sjette par problemer med å oppnå graviditet, ogmange av disse behandles med assistert befruktning. Det er mange offentlige og privateklinikker som tilbyr behandling med assistert befruktning i Norge. I Skandinavia er bruk avsnus blant unge i befolkningen svært utbredt, men skadevirkninger av snusbruk knyttet tilfolkehelse er lite studert. 21 % av den norske befolkningen mellom 16 og 24 år og 25 %mellom 25 og 34 år, snuser daglig, og andelen unge som snuser er økende. Studier har vist atsnusbruk under svangerskap er assosiert med høyere risiko for lavere fødselsvekt, for tidligfødsel, høyere risiko for svangerskapsforgiftning og dødfødsel. Selv om risikoen for snusbruki svangerskap er godt dokumentert, er det manglende dokumentasjon på snusbruk og resultatetter behandling med assistert befruktning.
Metode: Pasientpopulasjonen i studien ble hentet fra pasienter som har søkt behandling medassistert behandling ved Fertilitetsseksjonen, St Olavs hospital i Trondheim i perioden 2017til og med 2021. Totalt 1974 par med ulikt kjønn, ble inkludert i studien. Parene ble delt inn ifire kategorier, basert på snusbruk: Ingen snuser (62,2 %), kun mannen snuser (19,7 %), kunkvinnen snuser (4,4 %) og begge i paret snuser (5,9 %). I studien var snuseksponeringsvariabel, med par hvor ingen snuser som referanse. Alder, KMI, røyking og årfor egguthenting var kovariater. Antall egg, andel og antall befruktede egg og andel og antallembryo med god kvalitet var utfallsvariabler. Lineær regresjon ble brukt i statistiske analysertil å estimere gjennomsnittsforskjeller med 95 % konfidensintervall.Resultater: Det ble funnet negative sammenhenger mellom kvinnens snusbruk og resultaterved behandling med assistert befruktning, målt i antall egg, antall befruktede egg og antallembryo med god kvalitet. Mannens snusbruk ble brukt som negativ kontroll, og ble ikkeforbundet med behandlingsresultat. I alle analysene var det stor statistisk usikkerhet rundtestimatene.
Konklusjon: Dataanalysene viste negative sammenhenger mellom snusbruk ogbehandlingsresultat med assistert befruktning, sammenlignet med kvinner som ikke snuser.Resultatene er målt med stor usikkerhet og flere studier er nødvendig for et tilstrekkeligkunnskapsgrunnlag.