Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorErnstsen, Linda
dc.contributor.authorLudvigsen, Vilma
dc.date.accessioned2022-07-19T17:19:27Z
dc.date.available2022-07-19T17:19:27Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:110921428:52424894
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3006873
dc.description.abstractSammendrag Bakgrunn: Kronisk obstruktiv lunge sykdom (KOLS) er en utbredt sykdom ikke bare i Norge, men også på verdensbasis. Den europeiske unionens årlige budjett til luftveissykdommer går 56% til pasienter med KOLS. Dette tilsvarer 38,6 milliarder euro. Utilstrekkelig ernæringsinntak er ikke uvanlig blant pasienter med KOLS. Dette har negativ innvirkning på kroppssammensetning og respiratorisk funksjon. KOLS er også en av de tre største dødsårsakene og en av hovedårsak til kronisksykelighet og dødelighet over hele verden. Hensikten: Å fremskaffe kunnskap om ernæringsbehov hos pasienter med langtkommet KOLS, samt å rette fokus på hva sykepleiere i sykehus bør gjøre for å optimalisere ernæringssituasjonen for disse pasientene. Metode: Denne studie er en systematisk litteraturstudie som ble skrevet med IMRaD struktur og utført fra 20 april til 2 juni 2022. Studien baserer seg på 9 forskningsartikler og «Ernæringsstrategi 2021-2030» fra St.Olavs i Trondheim. Resultat: Litteraturen viser at pasienter med langtkommet KOLS har økt energi behov, samtidig som medisinsk behandling og pustevansker vanskeliggjør inntak av mat og drikke. De er særlig utsatt for underernæring som igjen fører til negativ innvirkning på livskvalitet og forverring av KOLS sykdommen. Mangel på kunnskap, uklare ansvarsområdet, manglende engasjement og lav interesse har negativ innvirkning på ernæringsarbeidet. Konklusjon: For en bedring av ernæringstilstand for pasienter med langtkommet KOLS må en jobbe med kultur, holdninger, kunnskap og kompetanse på alle nivå i sykehusene. Nøkkelord: KOLS, underernæring, vekttap, ernæring, ernæringsstatus og energibehov  
dc.description.abstractAbstract Background: Chronic obstructiv pulmonary desease (COPD) is widespread desease not only in Norway, but also worlwide. The European Unions annual budget for respiratory desease goes 56% to patients with COPD. This is equivalent to 38,6 billion euros. Inadequate nutritional intake is common among patients with COPD. This has a negativ effect on body composition and respiratory function. Copd is also one of the three leading causes of death and one of the leading causes of chronic morbidity and mortality worldwide. Objectiv: To acquire knowledge about nutritional needs in patients with advanced COPD, as well as focus on what nurses in hospitals should to optimize the nutritional situation for these patients. Method: This study is systematic literature study that was written with IMRaD stucture and conducted from 20 april to june 2, 2022. The study is based on 9 research articles and «Nutritional strategy 2021-2030» from St. Olavs hospital in Trondheim. Results: The literature shows that patients with COPD have increased energy needs, at the same time as medical treatment and breathing difficulties make it difficult to eat and drink. They are particulary prone to malnutrition, which in turn leads to a negative impact on quality of life and worsening of COPD. Lack of knowledge, unclear area of responsibility, lack of commitment and low interest have a negative impact on nutritional work. Conclusion: To improve the nutritional status of patients with advanced COPD, one must work with culture, attitudes, knowledge and competence at all levels in the hospitals. Keyword: COPD, malnutrition, weight loss, nutrition, nutrition status and needs for energi  
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleier ivareta ernæringsbehov hos inneliggende pasienter med langtkommet KOLS?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel