Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorPetter Eilif De Lange
dc.contributor.authorAksel Haagensen
dc.contributor.authorJonas Ahmad
dc.date.accessioned2022-07-06T17:19:27Z
dc.date.available2022-07-06T17:19:27Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:114615552:114619617
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3003226
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractI denne bacheloroppgaven har vi analysert lønnsomhetsutviklingen i den italienske saltfiskimportbedriften Foods Import i perioden 2015-2021. Videre har vi undersøkt årsakene til denne utviklingen og gitt en prognose på hvordan de kan drive lønnsomheten videre i fremtiden. Foods Import virksomhet innebærer trading av lett saltet og full saltet fisk, og videreforedling av saltfileter. Hovedvirksomheten deres er høytrykksbehandling av saltfileter kjent som «HPP». Med denne videreforedlingsmetoden, er fileten ferdig utvannet og kan holdes ferskt i 60 dager. Vi startet med utføre en strategisk analyse, hvor vi så på selskapets interne og eksterne forhold, gjennom SWOT-analyse og Porters fem krefter. Videre ble det gjort en regnskapsanalyse for regnskapsperioden 2015-2021. Her ble det avdekket at selskapet har hatt en god forbedring i lønnsomhet, soliditet og likviditet. Avkastningen på totalkapitalen gikk fra å være negativ i 2015 til 5,52%. Årsaken skyldtes at det norske saltfiskeksportselskapet Jangaard Export AS kjøpte majoritetsandelen i 2017, og gjorde flere omstillinger i selskapets drift. Forutsetningene for den økonomiske prognosen bygde på det som ble avdekket i den strategiske analysen og regnskapsanalysen, samt historiske trender i selskapets salgsvolum. All dataen benyttet i analysen er tilegnet gjennom intervju med styrets leder i Jangaard, Gunnar Haagensen, daglig leder i Foods Import Paolo Monti og daglig leder i Molja AS Anders Ervik. I prognosen kom vi frem til at selskapet bør redusere trading av vanlig saltfisk og fokusere på HPP produksjon og trading av lettsaltet fisk. Etterspørselen etter disse produktene er økende, og marginene er høyere. Videre kan de øke bruttofortjenesten på HPP sortimentet, ettersom at ingen andre i det italienske markedet har lik kvalitet eller produksjonskapasitet på HPP produkt. Med Jangaard som fast leverandør har de god tilgang på råvarer og kapital, og kan derfor øke produksjonskapasiteten ytterligere.
dc.description.abstractIn this bachelor thesis, we have analyzed the development in profitability of the Italian salted fish import company “Foods Import” in the period 2015-2021. Furthermore, we have investigated the reasons for this development and given a forecast of how they can drive profitability further in the future. Foods Imports business involves trading in lightly salted and full salted fish, and further processing of salted fillets. Their main activity is high-pressure treatment of salt filets known as “HPP”. With this further processing method, the filet is completely diluted and can be kept fresh for up to 60 days. We started by performing a strategic analysis, where we looked at the company's internal and external conditions, through SWOT analysis and Porter's five forces. Furthermore, a financial statement analysis was performed for the accounting period of 2015-2021. It was revealed here that the company has had a good improvement in profitability, solidity and liquidity. The return on total capital went from being negative in 2015 to 5.52%. The reason was that the Norwegian salted fish export company Jangaard Export AS bought the majority share in 2017 and made several changes in the company's operations. The assumptions for the financial forecast were based on what was revealed in the strategic analysis and the accounting analysis, as well as historical trends in the company's sales volume. All the data used in the analysis was acquired through interviews with the chairman of the board in Jangaard, Gunnar Haagensen, the general manager of Foods Import Paolo Monti and the general manager of Molja AS Anders Ervik. In the forecast, we concluded that the company should reduce trading of ordinary salted fish and focus on HPP production and trading of lightly salted fish. Demand for these products is growing and margins are higher. Furthermore, they can increase the gross profit on the HPP range, as no one else in the Italian market has the same quality or production capacity for the HPP product. With Jangaard as a permanent supplier, they have good access to raw materials and capital, and can therefore increase production capacity further.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleØkonomisk og strategisk analyse av Foods Import s.p.a.
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel