• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fakultet for naturvitenskap (NV)
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap
  • View Item
  •   Home
  • Fakultet for naturvitenskap (NV)
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Øke utnyttelsesgraden av fiskerestråstoff

Bardal, Ambjørn; Berg Knudsen, Njål; Hovstad Raphaug, Iver
Bachelor thesis
Thumbnail
View/Open
no.ntnu:inspera:110934805:111910769.pdf (2.602Mb)
URI
https://hdl.handle.net/11250/3002409
Date
2022
Metadata
Show full item record
Collections
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap [1691]
Abstract
Sammendrag

Hensikten med denne oppgaven var å se på hvordan man kan videreforedle hydrolysatet av

fiskerestråstoff på en måte som øker kvaliteten og kommersiell verdi. I tillegg vil denne

oppgaven besvare problemer når det gjelder effektiv og bærekraftig bruk av marine ressurser i

produksjon og konsum.

Oppgaven tok for seg forbehandling og avvanningsmetoder for enzymatisk hydrolyserte

torskehoder. Sluttproduktet til hydrolysatet skulle være et proteinpulver som fungerer som en

funksjonell ingrediens. Det ble gjennomført seks ulike prosesser innen separering,

oppkonsentrering og tørking på hydrolysatprøvene, i tillegg til analyser for å bestemme ulike

kvalitetsparametere.

Separering via sedimentering og mikrofiltrering ble gjennomført for å fjerne uønskede partikler.

Tørkingen ble mer tidseffektiv ved at hydrolysatløsningen ble oppkonsentrert.

Oppkonsentreringsmetodene her inkluderte nanofiltrering og inndamping. Tørkemetodene vi

undersøkte var frysetørking og spraytørking. Analyser ble gjort for hvert steg. Rått hydrolysat

ble karakterisert med hensyn på tørrstoff, saltkonsentrasjon, vannaktivitet, farge og viskositet.

Hydrolysat som ble separert og/eller oppkonsentrert ble karakterisert med hensyn på de samme

parametre for å bestemme hvordan det ble påvirket av prosessen. Aminosyresammensetning,

tørrstoffmengde, vannaktivitet, protein- og saltmengde samt farge ble målt i tørkede prøver.

Ønskede kvaliteter i produktet var lys farge, lang holdbarhet, høyest mulig proteininnhold og

minst mulig salt, mest mulig essensielle aminosyrer, samt lav viskositet under hele prosessen.

I tillegg skulle prosesseringen ha et lavt strømforbruk.

Resultatene viste at fargen var best i topplag som ble spraytørket eller rått hydrolysat som ble

nanofiltrert. Sammensetningen av protein, salt og andre stoffer ble kun bedre med

nanofiltrering. Aminosyresammensetningen ble lite endret av de ulike prosesseringsmetodene.

Det ble målt litt færre essensielle aminosyrer i den vannløselige delen. Viskositet var lavest i

topplag og ble gradvis høyere i nanofiltrat, rått hydrolysat, og bunnlag. I tillegg observerte vi

at viskositet ble lavest med lav tørrstoffkonsentrasjon, høy temperatur og høyt saltinnhold.

Ut fra de valgte kvalitetskriteriene var de beste resultatene oppnådd med en trestegprosess

bestående av mikrofiltrering, oppkonsentrert med nanofiltrering, og til slutt frysetørking. Disse

gav bes med tanke på farge, protein- og saltsammensetning. Ut fra resultatene for de enkelte

prosesstrinnene ville trolig den optimale prosessen være sedimentering, nanofiltrering av

topplaget og til slutt spraytørking. Dette forsøkt ble imidlertid ikke utført på grunn av dårlig tid.
 
 
 
Publisher
NTNU

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit