Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorEtzold, Tobias
dc.contributor.authorHåkonsen, Annikken
dc.date.accessioned2022-06-25T17:20:33Z
dc.date.available2022-06-25T17:20:33Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:110337431:49507596
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3000906
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractDenne teksten har valgt å se på den manglende debatten i Norge når det gjelder tilknytningen til Europa og EU gjennom EØS-avtalen. Det ses i lys av den betydelige europeiseringen som påvirker Norge. Problemstillingen lyder som følgende: «Hvordan kan man forklare at det er så lite debatt om europeisering og EU/EØS-tilknytningen i Norge til tross for at Norge er europeisert i så stor grad som det er?». For å kunne svare på dette spørsmålet har teksten sett på konseptet europeisering som teorigrunnlag. Det redegjøres for EØS-avtalens historie for å forklare hvorfor Norge i dag er i en situasjon der man har en fot innenfor og en utenfor EU, og for regjeringene etter 1994 og de politiske partienes europapolitikk. Teksten ser også på hvordan virkningene av europeiseringen påvirker de politiske institusjonene i landet og den norske identitetsfølelsen. I diskusjonen kommer teksten frem til at det er flere faktorer som sammen er årsakene til at det har eksistert lite debatt. Avslutningsvis konkluderer teksten med at man kan forklare at det er lite debatt om europeisering og EU/EØS-tilknytningen i Norge til tross for at Norge er europeisert i så stor grad som det er på grunn av en rekke årsaker som varierer fra EØS-avtalens natur, til de politiske partienes politikk, til hvordan det ser ut til at Norge ikke har noe imot europeiseringen, antakelig på grunn av vår like natur med Europa.
dc.description.abstractThis thesis is looking at the lack of debate in Norway when it comes to its affiliation to Europe and the EU through the EEA-agreement. It is seen in the light of the significant Europeanization that affects Norway. The thesis question sounds like: “How can the fact that there is so little debate about Europeanization and the EU/EEA-connection in Norway be explained despite the fact that Norway is as strongly Europeanized as it is?”. To answer this question the thesis looks at the concept of Europeanization as a theoretical basis. It is accounted for the EEA-agreements history to explain how Norway today is in a position where it has both a foot inside and outside of the EU, and for the governments after 1994 and the political party’s European politics. The thesis also looks at how the Europeanization effects Norway’s political institutions and the Norwegian sense of identity. In the discussion the thesis finds that there are several factors for why there exists little debate about this matter in Norway. Finally, it concludes that the lack of debate can be explained by several reasons that varies from the EEA-agreements nature to the politics of Norway’s political parties, to how it would look like Norway do not mind the Europeanization, probably because of its similar nature with Europe.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleEuropeisering og mangelen på norsk europadebatt Hvorfor det er så lite debatt om EU- og EØS-tilknytningen i Norge
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel