Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorKringstad, Morten
dc.contributor.advisorOlsen, Tor-Eirik
dc.contributor.authorJohansen, Steinar Eugen Grande
dc.contributor.authorMentzoni, Alexander
dc.contributor.authorOlsen, Borghild Lund
dc.contributor.authorTalleraas, Simen
dc.date.accessioned2022-06-14T17:20:19Z
dc.date.available2022-06-14T17:20:19Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:108383086:110252995
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2998782
dc.description.abstractI oppgaven har vi sett nærmere på konsernet Frich AS («Frich’s»), et konsern bestående av spisesteder og hoteller og kombinasjoner av dette, hovedsakelig plassert langs E6 mellom Oppdal og Brumunddal. Vi har gjennomført og presentert regnskapsanalyser for Frich’s Kafe og Spiseri Dombås AS («Frich’s Dombås») og Frich’s Hotel og Spiseri Brumunddal AS («Wood Hotel»), samt en strategisk analyse hvor vi også ser på Frich’s-konsernet som helhet, alt basert på foregående presentert teori. I regnskapsanalysen ser vi på tall for både lønnsomhet, likviditet og soliditet i perioden 2016 – 2020. Wood Hotel åpnet i mars 2019, og vi har følgelig bare regnskap for to år (2019 og 2020) tilgjengelig. Dette begrenser muligheten for å kommentere utviklingen betraktelig, men det er like fullt interessant å se hvordan hotellet klarer seg i startfasen, særlig tatt i betraktning at det åpnet rett i forkant av en langvarig pandemi. Analysene viser oss at Frich’s Dombås virker veldig solid og leverer gode tall år etter år (med unntak av pandemiåret 2020). Lønnsomheten er jevnt over betydelig bedre enn gjennomsnittet for bransjen, og likviditeten forbedres gjennom perioden. Den økonomiske utviklingen så positiv ut fram til 2019, og det er ingen grunn til å tro at dette ikke skal fortsette når samfunnet normaliserer seg. Wood Hotel leverte et svakt positivt resultat i 2019 og et svakt negativt resultat i 2020. Hotellet leverer de to første årene driftsmarginer omtrent på linje med gjennomsnittet for bransjen, så det blir svært spennende å se hvordan dette utvikler seg i årene som kommer. I den strategiske delen gjennomfører vi analyser av interne og eksterne forhold i tillegg til mulighetene for ekspansjon. Resultatene viser at Frich’s er en svært betydelig aktør innenfor det geografiske nedslagsfeltet konsernet opererer i, og betjener både mange og varierte kunder. Kundegruppene spenner fra enkeltreisende på norgesferie til familier på gjennomreise, utenlandske turistgrupper og firmaer på konferanse. Med tilstrekkelig tilgang på kapital er det følgelig ikke noe problem å kopiere det enkelte datterselskapet, men siden Frich’s driver en rekke serverings- og overnattingssteder av veldig ulik karakter, er det derfor vanskelig å imitere konsernet som helhet. Vi har også sett at konsernet er svært styrt av makroforholdene. Noen av disse er mer eller mindre konstante, mens andre er i kontinuerlig endring. En av de store utfordringene for Frich’s og bransjen som helhet er tilgang på arbeidskraft. Lenger ut i den strategiske delen av oppgaven foreslår vi differensiering som strategi for å håndtere konkurransen fra et stadig mer truende fast food-marked, og trekker i konklusjonen slutningen om at Frich AS er et såpass sammensatt konsern at det bør etableres strategier for ulike segmenter av datterselskaper heller enn konsernet som helhet. Avslutningsvis drøfter vi videre vekstmuligheter for konsernet, og konkluderer med at dette betyr geografisk utbredelse eller mersalg til eksisterende kunder for serveringsstedene. Konsernet er relativt ferskt i hotellmarkedet og har gode forutsetninger for å kapre ytterligere markedsandeler der. Dette representerer også diversifisering og sikkerhet i form av flere bein å stå på.
dc.description.abstractIn this study we have taken a dive into the group Frich AS («Frich’s group»), a group consisting of diners, restaurants, hotels and combinations of these. The Frich’s group is mainly localized by the road E6, from Oppdal in north to Brumunddal in the very south. We have carried out and presented financial statement analyzes for the eatery Frich’s Kafe og Spiseri Dombås AS («Frich’s Dombås») and the hotel Frich’s Hotel og Spiseri Brumunddal AS («Wood Hotel»), including the hotel restaurant. All analyzes are made on the background of previous presented theory. In the financial statement analysis we study both profitability, liquidity and solidity for the period of 2016 to 2020. Wood Hotel opened its doors for the first time in March 2019, which results in only two financial reports (2019 and 2020) to analyze. This puts a limit to our possibilities to discuss how the company’s financial situation develops over time. It is nonetheless interesting to see how the hotel performs in its first years, especially since it opened right before a long-lasting pandemic broke out. The financial reports of Frich’s Dombås shows solid key financial figures year after year, except from the pandemic year. The company’s profitability is greater than the branch average for normal years, and the liquidity improves in the period despite a significant payment to creditors. The financial development seemed positive every year ahead of the pandemic, and we can’t see any reason why this won’t go on when the world normalizes. Wood Hotel shows us a small positive result for 2019 and a slightly negative result for 2020. The hotel performs almost identical to the branch average when looking at the operating margin. It will therefore be very interesting to see how the hotel performs the upcoming years. In the strategic part of this study, we analyze the strategic position and growth possibilities of Frich’s, using SWOT, VRIO, Porter’s Five Forces and PESTEL. These analyzes show us that the Frich’s group is a serious player within its geographical operating area. The group handles both many and different customers, from single travelers to families passing by, international tourist groups and conference attendants. Potential competitors with sufficient capital can imitate some of the group’s subsidiary companies, but the group is so big and complex that competitors will have a hard time imitating the whole group. During the analyzes we also see that the group is strictly controlled by its macro surroundings. Some conditions are more or less constant, while others are in change continuously. One of the groups major issues, is the reduced access to labor. Diving deeper into the strategy analyzes, we introduce differentiation as a strategy to meet or avoid competition from the fast-food market. We conclude that the complexity of the group makes a common group strategy hard to find, and that a strategy should divide the subsidiaries into segments and make segment strategies instead. The final part of the study will be dedicated to a discussion around opportunities for further growth for the Frich’s group. Growth within the eatery and restaurant segment requires either geographical expansion or introducing new offers representing a premium. The group is still a newcomer to the hotel market but shows that it has what it takes to grow into the market. This represents diversification while also strengthening the group’s solidity.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleRegnskaps- og strategisk analyse av Frich’s
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel