Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorBreivik, Heidi Mjelva
dc.contributor.authorSvergja, Elin
dc.date.accessioned2022-06-02T17:19:44Z
dc.date.available2022-06-02T17:19:44Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:108436570:46980797
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2997410
dc.description.abstractSammendrag: I arbeidet med denne bacheloroppgaven har jeg sett på følgende problemstilling “Ut ifra arkeologiske spor fra vikingtiden, hva spiste og drakk vikingene? Finnes det topografiske forskjeller på hva de spiste og drakk?”. Mat er noe som det ikke har blitt gjort mye forskning på innen arkeologien og det er derfor en spennende oppgave å skulle se på hva av mat som er blitt spist innen vikingtid. Jeg valgte perioden vikingtid fordi dette er en spennende tid som jeg ønsker å lære mer om og jeg var interessert i å se hva vikingene spiste og fordi det er blitt funnet lite bosetningsspor etter vikingene. Formålet med oppgaven har vært å fordype meg i et tema som jeg synes er spennende og interessant og som jeg ønsker å lære mer om. Det jeg har undersøkt er hva vikingene kan ha spist og om det finnes forskjeller på hva de spiste ved kysten og i innlandet. Jeg har også studert hvordan man kan studere hva fortidens mennesker har spist ved å se på diverse metoder som isotopanalyser av menneskeskjelett, botaniske analyser, animalosteologiske analyser, lipid analyser av gjenstander med matrester, se på kokegroper, gjenstander i graver og boplasser og se på historiske kilder. Iløpet av oppgaven så har jeg brukt både faglitteratur, fagtekster og populærvitenskap, jeg har ikke brukt egne funn. Min studie viser at vikingene ikke drakk vann og fersk melk og heller drakk andre drikker som skyr, øl og mjød, de spiste en del storfe, gris og sau, men også litt vilt, de spiste marin kost, av vegetabilsk føde så spiste de grønnsaker og planter som for eksempel bønner, rotgrønnsaker, pastinakk, ryllik og blåbær og de spiste planter og grønnsaker som for eksempel meldestokk som vi i dag ikke spiser, av korn spiste de for det meste bygg, rug og havre, de brukte urter for å krydre maten sin og de hadde godsaker, men ikke like søte som de vi har i dag. Dessverre klarte jeg ikke å finne ut så mye forskjeller på hva de spiste ved kysten og i innlandet, dette er grunnet at det bør gjøres mer forskning på mat innen arkeologien. Men det er stor grunn til å tro at det i fremtiden kan bli gjort mye forskning på mat innen arkeologien.
dc.description.abstractSummary: In working on this bachelor thesis, I have looked at the following issue “Based on archaeological traces from the Viking Age, what did the Vikings eat and drink? Are there topographical differences in what they ate and drank?”. Food is something that has not been much researched in archaeology and it is therefore an exciting task to look at what food has been eaten in the Viking age. I chose the period Viking age because this is an exciting time that I want to learn more about, and I was interested in seeing what the Vikings ate and because there are not many traces of settlement has been found after the Vikings. The purpose of the thesis has been to immerse myself in a topic that I find exciting and interesting and that I want to learn more about. What I have investigated is what the Vikings may have eaten and whether there are differences between what they ate on the coast and inland. I have also studied how to study what the people of the past have eaten by looking at various methods such as isotope analyzes of human skeletons, botanical analyzes, animal osteological analyzes, lipid analyzes of objects with food remains, looking at cooking pits, objects in graves and settlements and looking at historical sources. During the assignment, I have used both non-fiction, academic texts and popular science, I have not used my own findings. My study shows that the Vikings did not drink water and fresh milk and rather drank other drinks such as skyr, beer and mead, they ate some cattle, pigs and sheep, but also some game, they ate marine food, from vegetable food they ate vegetables and plants such as beans, root vegetables, parsnips, yarrow and blueberries and they ate plants and vegetables such as white goosefoot that we do not eat today, of cereals they ate mostly barley, rye and oats, they used herbs to season their food and they had sweets, but not as sweet as the ones we have today. Unfortunately, I was not able to find out so many differences between what they ate on the coast and inland, this is because more research should be done on food in archeology. But there is good reason to believe that in the future a lot of research can be done on food in archeology.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleVikinger og mat i Norge
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel