Show simple item record

dc.contributor.advisorSen, Abhijit
dc.contributor.advisorAune, Dagfinn
dc.contributor.authorMadsen, Helga
dc.date.accessioned2022-04-19T17:19:14Z
dc.date.available2022-04-19T17:19:14Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:81980433:47503338
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2991389
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractBakgrunn: Hypertensjon er en stor risikofaktor for hjerte- og karsykdommer og et stort folkehelseproblem med økende prevalens globalt. Usunt kosthold er en etablert modifiserbar risikofaktor for hypertensjon. Tidligere studier har funnet ut at frukt og grønnsaker kan redusere risikoen for hypertensjon, men ikke alle studier var konsistente, og det er uklart om bestemte typer frukt og grønnsaker er spesielt gunstige. Mål: Målet med denne systematiske oversikten og metaanalysen var å oppsummere og kritisk vurdere publiserte bevis fra prospektive studier om sammenhengen mellom inntak av frukt og grønnsaker og risiko for insidens av hypertensjon. Metoder: Databasene Embase og PubMed ble søkt i etter relevante prospektive studier til mars/april 2020. Tilfeldige effektmodeller ble brukt for å beregne oppsummerende relative risikoer (RRs) og 95 % konfidensintervaller for sammenhengen mellom frukt og grønnsaker og risiko for hypertensjon. Resultater: Totalt 19 studier med 481 653 deltakere og 151 204 tilfeller ble inkludert. For frukt og grønnsaker kombinert, var oppsummert RR per 200 g/dag 0,97 (95 % KI: 0,95-0,99, I2=65,1% og pheterogenitet=0,004). For frukt og grønnsaker separat, var oppsummert RR per 200 g/dag 0,93 (95 % KI: 0,89-0,98, I2=74,9 % og pheterogenitet=<0,000) for frukt, og 1,00 (95 % KI: 0,98-1,02, I2=38,2 % og pheterogenitet=0,10) for grønnsaker. Reduksjoner i risiko var observert opptil 800 g/dag for frukt og grønnsaker kombinert, opptil 550 g/dag for frukt, og opptil til 500 g/dag for grønnsaker. Inverse assosiasjoner ble observert mellom inntak av "epler eller pærer”, avokado, blåbær, “rosiner eller druer”, brokkoli, gulrøtter, salat og risiko for hypertensjon. Konklusjon: Denne metaanalysen gir ytterligere støtte for en omvendt sammenheng mellom totalt inntak av frukt og grønnsaker, og inntak av frukt og risiko for utvikling av hypertensjon. Ytterligere studier er nødvendig for å klargjøre assosiasjonene mellom ulike undertyper av frukt og grønnsaker og risiko for hypertensjon.
dc.description.abstractBackground: Hypertension is a major risk factor for cardiovascular disease and an important public health concern with rising prevalence globally. Unhealthy diet is an established modifiable risk factor for hypertension. Previous studies have found that fruits and vegetables can reduce the risk of hypertension, however, not all studies were consistent and it is unclear whether specific types of fruits and vegetables are particularly beneficial. Objective: The objective of this systematic review and meta-analysis was to summarize and critically evaluate the published evidence from prospective studies on the association between consumption of fruit and vegetables and risk of incident hypertension. Methods: Embase and PubMed databases were searched for relevant prospective studies up to March/April 2020. Random effects models were used to calculate summary relative risks (RRs) and 95% confidence intervals for the association between fruit and vegetable and the risk of hypertension. Results: A total of 19 studies with 481 653 participants and 151 204 cases were included. For fruits and vegetables combined, the summary RR per 200 g/day was 0.97 (95% CI: 0.95-0.99, I2=65.1 %, pheterogeneity=0.004). For fruits and vegetables separately, the summary RR per 200 g/day was 0.93 (95% CI: 0.89-0.98, I2=74.9 % and pheterogeneity=<0.000) for fruits, and 1.00 (95% CI: 0.98-1.02, I2=38.2 %, pheterogeneity=0.10) for vegetables. Reductions in risk were observed up to 800g/day for fruits and vegetables combined, up to 550 g/day for fruits, and up to 500 g/day for vegetables. Inverse associations were observed between the intake of “apples or pears”, avocado, blueberries, “raisins or grapes”, broccoli, carrots and lettuce and risk of hypertension. Conclusion: This meta-analysis provides further support for an inverse association between total fruit and vegetable consumption, and fruit consumption and the risk of developing hypertension. Further studies are needed to clarify the associations between different subtypes of fruit and vegetables and risk of hypertension.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleFruit and vegetable consumption and the risk of hypertension: A systematic review and meta-analysis of prospective studies
dc.typeMaster thesis


Files in this item

FilesSizeFormatView

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record